Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chinese YouTube trekt nieuw geld aan

Chinese YouTube trekt nieuw geld aan
29 apr 2008 om 13:29

De Chinese variant van YouTube, videosite Tudou, mede opgericht door de Nederlander Marc van der Chijs, heeft 57 miljoen dollar nieuw geld aangetrokken. Sinds december 2005 heeft het het bedrijf in totaal 85 miljoen dollar opgehaald.

 

Het geld van deze financieringsronde wordt deels opgebracht door reeds bestaande aandeelhouders en deels door een aantal nieuwe investeerders, waaronder een investeringsfonds uit Singapore en een familie uit de Verenigde Staten. Naar verwachting gaat het onder meer om de beroemde familie Rockefeller. De bestaande investeerders zijn onder andere grote investeringsfondsen uit de VS, China, Japan en Zuid-Korea. 'Tudou kan met deze financieringsronde weer een aantal jaren vooruit. Ik verwacht dat een beursgang niet voor eind 2009 zal plaatsvinden', zo laat Van der Chijs weten aan het FD.

 

Van der Chijs, op dit moment woonachtig in Shanghai, verkocht de laatste jaren een fors portie van zijn aandelen. Thans is Van der Chijs CEO van het Aziatische deel van het Nederlandse gamingbedrijf Spill Group.

 

Toezicht Chinese overheid

Net als alle andere Chinese videosites staat Tudou onder strikt toezicht van de Chinese overheid. Op de site staan geen filmpjes die volgens de censor aanstootgevend zijn, zoals porno en Tibet.

 

Tudou filtert tevens zelf de video's. De Chinese overheid verscherpte onlangs het toezicht op videosites en gaf licenties uit. Zonder licentie kunnen sites binnenkort geen video's meer hosten. Tudou ontving geen licentie, maar heeft er een aangevraagd.

 

Succesvol, echter wel verliesgevend 

Tudou is de grootste videosite in China. De servers van het internetbedrijf verwerken meer dan 10 miljoen unieke bezoekers per dag, die samen meer dan 100 miljoen video's bekijken. YouTube is iets groter, maar de bezoekers bij Tudou kijken langer. Tudou is op dit moment nog verliesgevend door de dure servercapaciteit voor de hosting van de miljoenen video's.

 

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.