Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Afzetprijzen nemen in maart fors toe

Afzetprijzen nemen in maart  fors toe
29 apr 2008 om 10:41

De Nederlandse industrie zag de afzetprijzen in maart met bijna 10 procent  stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging loopt in lijn met de gezette trend van de afgelopen 4 maanden. Zo meldde het CBS vandaag.

 

Gestegen olieprijzen

De groeiende afzetprijzen hangen samen met de fors gestegen olieprijs. Een in dollars genoteerd vat olie kostte in maart, gemiddeld 67 procent meer dan een jaar eerder. De nadelige wisselkoersen voor de dollar verlaagde de invloed op de afzetprijzen.

 

Door de duurdere olie lagen de afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie in maart 38 procent hoger dan in 2007. Zonder de aardolie-industrie zaten de afzetprijzen van de Nederlandse industrie bijna 6 procent hoger dan verleden jaar maart.

 

Trend in productietakken

Fabrikanten in de voedingsmiddelenindustrie rekenden bijna 12 procent meer voor hun producten dan in maart 2007. De toename ligt sinds juli 2007 onafgebroken boven de 10 procent. Ook in de chemische industrie bleven de afzetprijzen met 9 procent sterk toenemen. Niet in alle bedrijfstakken werden de afgezette producten duurder. In de basismetaalindustrie waren de prijzen voor de achtste maand op rij lager dan een jaar eerder.

 

Ten opzichte van februari stegen de afzetprijzen met 1,2 procent. De prijsstijging van op de Nederlandse markt afgezette goederen bleef daarbij iets achter bij die van geëxporteerde producten.

 

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.