Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese Commissie stelt groeicijfers bij

Europese Commissie stelt groeicijfers bij
28 apr 2008 om 17:03

De Europese Commissie (EC) heeft de groeiverwachting voor de eurozone in 2008 naar beneden bijgesteld. Dat maakte het dagelijks bestuur van de Europese Unie vandaag bekend. Verwacht wordt dat de economische groei zal uitkomen op 1,7 procent. In februari ging de EC nog uit van 1,8 procent.

 

In 2009 verwacht de EC in de vijftien landen die de euro hebben ingevoerd een groei van 1,5 procent. Voor de Europese Unie ziet de commissie, zoals in februari reeds aangekondigd, een afzwakking van de groei tot 2,0 procent en voor 2009 tot 1,8 procent. Dit was in 2007 nog 2,8 procent. De bijstelling naar beneden is het gevolg van de aanhoudende onrust op de financiële markten, de aanzienlijke groeivertraging in de Verenigde Staten en de sterke stijging van de grondstofprijzen.

 

Zoals reeds eerder aangegeven wordt de inflatieverwachting juist verhoogd. De EC gaat uit van een tijdelijke piek (3,6%) in de EU in 2008 door de energie- en voedselprijzen, deze was in 2007 fors (2,4%) lager. Voor 2009 gaat de Commissie uit van een stijging (2,4%) van de consumentenprijzen.

 

De inflatie in de vijftien landen die de euro gebruiken, zal in 2008 naar verwachting uitkomen op 3,2 procent, waar in februari nog werd uitgegaan van 2,6 procent. De EC gaat ervan uit dat de inflatie na een piek in het tweede kwartaal van dit jaar in 2009 weer zal afzwakken naar 2,2 procent.

 

'De economische groei vertraagt in de EU en de eurozone en de huidige, geïmporteerde inflatiedruk is een aandachtspunt', zo stelt Joaquin Almunia, commissaris voor economische en monetaire zaken, in een toelichting.

 

'Hoewel onze economieën tot nu toe weerbaar zijn gebleken tegen externe schokken, moeten we vasthouden aan een verstandig macro-economisch beleid en vermijden dat we een inflatiespiraal starten die met name lage inkomens zou treffen', aldus de eurocommissaris.

 

Voor Nederland is de groeiverwachting in verband met de internationale omstandigheden sinds februari eveneens neerwaarts bijgesteld van 2,9 procent tot 2,6 procent. Dit cijfer is relatief hoog, grotendeels vanwege overloopeffecten uit 2007, toen de groei met 3,5 procent sterk was. Deze zullen 1,9 procent aan de groei in 2008 bijdragen en 'verbergen de substantiële vertraging in groei'. In 2009 zal dit effect kleiner zijn en wordt de groei geschat op 1,8 procent.

 

De EC verhoogt daarnaast de inflatieverwachting voor Nederland. Zij voorziet dat de prijzen in 2008 en 2009 snel toe zullen nemen, en dat de inflatie in 2009 op 3 procent uit zal komen. Daarmee ligt de verwachting boven die van de EU voor dat jaar.

 

De Commissie denkt dat het effect van de sterke stijging in voedsel- en energieprijzen vertraagd doorwerkt in Nederland vanwege hevige concurrentie tussen supermarkten. Ook duurt het in Nederland lang voordat energieprijzen worden doorberekend in verwarmingskosten.

 

Bovendien zullen de verwachte loonsverhogingen met name in 2009 opwaartse druk uitoefenen op de inflatie. Ten slotte wijst de Commissie ook nog op de plannen voor de vliegtax, verpakkingsbelasting en verhoogde accijnzen op brandstof en tabak. Deze zullen vanaf halverwege 2008 eveneens tot hogere inflatie leiden.

 

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.