Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vertrouwen van ondernemers geslonken

Vertrouwen van ondernemers geslonken
24 apr 2008 om 11:57

Het optimisme onder producenten in de industrie is in april verder afgenomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het producentenvertrouwen kwam uit op 3,0, tegen 6,1 in maart. Het vertrouwen is hiermee weer terug op het niveau van eind 2005. Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en tenslotte het oordeel over de orderpositie.

 

In april waren de ondernemers een stuk minder optimistisch over de toekomstige productie dan een maand eerder. Over de orderpositie bleven de ondernemers tevreden, al verslechterde het oordeel ten opzichte van dat in maart. Het oordeel over de voorraad gereed product bleef onveranderd.

 

Meer ondernemers zagen hun orderontvangsten afnemen in plaats van toenemen in de maand april. De index orderpositie (dit is de orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) viel iets terug, naar 114,7. In maart bereikte de index met 116,3 nog de hoogste stand in zeventien jaar. De ondernemers bleven positief ten aanzien van de werkgelegenheid.

 

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

 

Concurrentiepositie met buitenland

De concurrentiepositie, zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt, veranderde naar het oordeel van de ondernemers nauwelijks. Er wordt in de komende drie maanden wel een toename van de buitenlandse afzet voorzien. De bezettingsgraad van de beschikbare productie-installaties is in april met 83,4 procent vrijwel gelijk aan die in januari met 83,3 procent.

Optimisme zakelijke dienstverleners iets geslonken 

Zakelijke dienstverleners bleven in april echter positief over de toekomst. Dit staat in een berricht dat het CBS vandaag publiceerde. Wel is sinds januari de goede stemming aan het afzwakken. Het aantal ondernemers dat verwachtte in de komende drie maanden meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken was nog steeds groter dan het aantal dat een afname voorzag. Desalniettemin is deze meerderheid is wel aan het afnemen.

 

De ondernemers verwachtten dat de werkgelegenheid in hun branche toeneemt. Per saldo verwachtte 21 procent de komende drie maanden meer mensen in dienst te nemen. Ook gaf een derde van de ondernemers aan dat een tekort aan arbeidskrachten een belemmering vormt voor hun activiteiten. De vraag naar nieuw personeel was het grootst in de uitzendbranche. In voorgaande maanden was dit de IT-sector. 

 

De zakelijke dienstverleners waren tevreden over de in maart ontvangen orders. Per saldo beoordeelde 19 procent van hen de orderontvangst, gelet op de tijd van het jaar, als goed. Dit percentage is wel wat minder hoog dan in vorige maanden. Ook over het economisch klimaat in het algemeen zijn de ondernemers optimistisch. Toch was de stemming voor de vierde opeenvolgende maand minder uitbundig dan de maand ervoor

 

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

 Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

 

Bron: koersalarm.nl

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.