Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak profiteert niet van Wall Street

Damrak profiteert niet van Wall Street
24 apr 2008 om 17:31

In Europa hebben de beurzen al de gehele dag last van Credit Suisse, dat voorbeurs met zwakke kwartaalcijfers kwam. Ook mede dankzij een gedaald consumenten- en ondernemersvertrouwen, alsmede enkele ex dividend noteringen, kon de AEX de weg omhoog vandaag nooit vinden. De graadmeter eindigde de handelsdag op 465,85 punten, een verlies van 1,14 procent. De Midkap daalde 0,80 procent.

Vertrouwen

Alhoewel de beurzen de afgelopen twee weken terrein terugwonnen, is het vertrouwen onder ondernemers en consumenten historisch laag. De Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen weergeeft daalde in april flink. Het Nederlandse consumentenvertrouwen ligt op het laagste punt sinds medio 2003 en het ondernemersvertrouwen daalde eveneens.

Kwartaalcijfers

Voorbeurs kwam een hele reeks kleinere fondsen met kwartaalcijfers en trading updates: Beter Bed behaalde een hoger dan verwachte nettowinst. Accel Group, de fietsenfabrikant, meldde een hogere omzet en nettowinst. Qurius presteerde naar verwachting, maar is desondanks niet tevreden met de winstmarges. BESI moest een verlies toestaan, waar het winst had verwacht. Het werd daarvoor met een verlies van liefst 5,7 procent afgestraft.

De bezem gaat door LBi International, de websitebouwer die voorbeurs een kwartaalverlies van 0,7 miljoen euro moest publiceren. “Dit is een zwak resultaat dat agressieve ingrepen oproept”, aldus de onderneming in een reactie. Papierproducent Crown van Gelder is er deels in geslaagd de verkoopprijzen te verhogen. DNC boekte een hoger resultaat.

In het nieuws

KPN neemt IPT Medical Services over. IPT heeft zich gespecialiseerd in zorg op afstand, via ICT toepassingen. KPN sloot verder een overeenkomst met de OPTA over een gedragscode. Unit 4 Agresso zag af van een acquisitie in Oost/Centraal Europa omdat de over te nemen onderneming een onverantwoord risiscoprofiel bezat.

Volgens concurrent Sandd probeert TNT aan de vooravond van het debat over volledige liberalisering van de Nederlandse postmarkt per 1 juli aanstaande via misleidende en suggestief opgestelde berichtgeving haar positie ten aanzien van de door haar aangekondigde reorganisaties te verantwoorden. TNT zette naar aanleiding van de stakingen gisteren een advertentie.

Vopak stapt in een joint-venture, en nam een terminal over in Maleisië. Octoplus (+5,3%) won vandaag nadat duidelijk werd dat het grote vorderingen maakt in het onderzoek naar een middel tegen hepatitis C. PEPR kreeg een nieuwe CEO.

Imtech kreeg een aantal orders in Duitsland. De technisch dienstverlener mag een aantal soft- en hardwareprojecten gaan uitvoeren ter waarde van 40 miljoen euro. Hunter Douglas koopt nu ook preferente aandelen in, na gisteren de inkoop van 6,7 miljoen gewone aandelen te hebben gemeld.

Stijgers en dalers

AMG (+8,6%) was vandaag de grootste stijger, het fonds herstelde zich van de oorwassing van gisteren. Binnen de AEX stonden TomTom (+6%) en Tele Atlas (+1%) wegens het gerucht over de goedkeuring van de overname door de EC eerder deze week aan kop. Unilever (+1,05%) was verdereen van de weinige fondsen dat niet in de rode cijfers belandde.

De rij met verliezers was onmiskenbaar indrukwekkender. Vastgoedfondsen Corio (-2%) en Unibail-Rodamco (-2,2%) leidden het pak, gevolgd door de financials en zwaargewichten Arcelor Mittal (-1,8%) en Shell (-1,4%). In de Midkap was het een slagveld met onder meer Fugro (-3,6%), USG People (-3,2%) en Vopak (-2,7%).

Europa en Amerika

De zwakke Duitse Ifo-index werkte opmerkelijk genoeg nauwelijks door in Frankfurt. De DAX noteerde daar tegen het eind van de handel zelfs een minieme winst van 0,07 procent. De CAC40 houdt het in vergelijking met de AEX ook redelijk droog: min 0,33 procent.

Op Wall Street zijn de indices onder invloed van redelijke macrocijfers en een onverwacht goed resultaat bij Ford slechts met kleine verliezen van start gegaan. De Dow Jones stond na goed twee uur handel op 12.739,93 punten, een verlies van 0,18 procent. Techbeurs Nasdaq (-0,23%) en de breed samengestelde S&P 500 (-0,15%) staan tevens licht in de min.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.