Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beloningsstructuur van ASMI op de schop

Beloningsstructuur van ASMI op de schop
22 apr 2008 om 11:27

Aandeelhouders die een nieuw management parachuteren bij een bedrijf. Het is iets ongekends in Nederland. Toch is dat precies wat de activistische aandeelhouder Hermes, dat een belang in ASMI heeft van 15 procent, probeert te bereiken, zo meldt het FD vandaag.

 

Deze week kunnen de aandeelhouders kennismaken met de eventuele nieuwe bestuursvoorzitter en president-commissaris van ASM International (ASMI). Farhad Moghadam en David Wang waren beiden eerder werkzaam bij ASMI-concurrent Applied Materials. Dit duo probeert aandeelhouders uit te leggen waarom ASMI zonder nieuw management volgens hen kansloos is.

 

Problemen in de beloningscultuur

Volgens Moghadam is de bedrijfscultuur een van de grote problemen bij ASMI. Het management wordt volgens hem niet voldoende verantwoordelijk gehouden voor het eigen beleid. Dat vertaalt zich volgens hem onder andere in de beloningsstructuur.

 

Moghadam: "Een veel te klein gedeelte van het management verdient op dit moment aan eventuele waardecreatie." Moghadam doelt hiermee op de familie van huidig bestuursvoorzitter Chuck del Prado, met een belang van 22,1 procent in ASMI.

 

De rest van het topmanagement heeft volgens hem verwaarloosbare optiepakketten. "Iedereen met een materiële invloed op het succes van het bedrijf moet mee kunnen delen", aldus de beoogd bestuurvoorzitter. Volgens Moghadam gaat het om ongeveer honderd personen, grotendeels bestaande ASMI-managers.

 

Waardecreatie

Eind maart  gaf grootaandeelhouder (15%) Hermes Focus Asset Management Hermes reeds aan dat het de raad van commissarissen en de CEO graag ziet aftreden in plaats van opnieuw herkozen. Om de plannen te realiseren, moet Hermes zich verzekeren van de steun van tenminste 50 procent van de aandeelhouders. Grootaandeelhouder familie del Prado verzet zich tegen de plannen van Hermes.

 

'We denken ongeveer 1 miljard aan waarde te kunnen creëren', 10 procent daarvan wordt gereserveerd voor de top-honderd van het bedrijf, aldus Wouter Rosingh, fondsbeheerder van Hermes.

 

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.