Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Een ommekeer in elektriciteitsinvoer

Een ommekeer in elektriciteitsinvoer
16 apr 2008 om 11:00

Voor het eerst in een lange reeks jaren daalde de netto-invoer van elektriciteit in Nederland. Ondanks deze daling is nog steeds bijna een vijfde van de beschikbare hoeveelheid elektriciteit van energiebedrijven uit het buitenland afkomstig.

 

Terwijl de invoer lager uitkwam, bleef de uitvoer van elektriciteit vrijwel ongewijzigd. In de huidige geliberaliseerde energiemarkt kunnen deze hoeveelheden sterk schommelen. In de maanden oktober en november viel de netto-import terug tot minder dan de helft van die in de maanden daarvoor.

Invoersaldo elektriciteit

De lagere import werd gecompenseerd door een hogere productie. Vooral de grote centrales produceerden in 2007 meer elektriciteit. In totaal lag de productie ruim 5 procent hoger dan in 2006, terwijl het elektriciteitsverbruik slechts toenam met 1 procent. Hoewel bij de elektriciteitsproductie het aardgasverbruik steeg, daalde het gehele binnenlandse verbruik met 3 procent ten opzicht van 2006. Deze daling is te verklaren door het zachte weer in het begin van 2007. Deze informatie is ontleend aan een rapport van Statline, een veelgebruikte bron van het CBS

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.