Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Producentenprijzen stijgen fors

Producentenprijzen stijgen fors
31 mrt 2008 om 14:34

Het CBS maakte vandaag bekend dat de producentenprijzen van de Nederlandse industrie in februari fors zijn gestegen. De afzetprijzen lagen maar liefst 9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de drie voorafgaande maanden lag de toename in deze orde van grootte. De forse stijging van de afzetprijzen in de afgelopen maanden hangt sterk samen met de hogere olieprijzen.

Bron: CBS

Olie

Een vat olie kostte gemiddeld 60 procent meer dan een jaar eerder. De invloed van de duurder geworden olie op de afzetprijzen werd enigszins getemperd, doordat de dollar ten opzichte van de euro bijna 11 procent minder waard was. De afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie waren in februari 35 procent hoger dan een jaar eerder. Zonder de aardolie-industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie bijna 6 procent hoger. Dit is gelijk aan de toename in januari.

Chemie en voeding

Ook de afzetprijzen van de chemie en de voedingsmiddelenindustrie waren fors hoger dan in februari 2007. Met ruim 9 procent was de toename van de prijzen in de chemische industrie de grootste in anderhalf jaar. Fabrikanten in de voedingsmiddelenindustrie rekenden 12 procent meer voor hun producten dan een jaar eerder.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.