Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zwaargewichten zetten AEX in de min

Zwaargewichten zetten AEX in de min
20 mrt 2008 om 17:00

Op het Damrak krabbelt de AEX langzaam uit het dal. Het positieve sentiment op Wall Street heeft zijn neerslag op de index, hoewel zwaargewichten Arcelor Mittal en Shell de graadmeter naar beneden trekken. De AEX gaat het paasweekeinde in op 424,45 punten, een verlies van 0,58 procent. De Midkap eindigt 0,39 procent in de plus.

 

In het nieuws

Small Cap Pharming trok vandaag de aandacht. Het biotechbedrijf kreeg een zware tegenvaller te verwerken, toen bleek dat Rhucin, het belangrijkste medicijn van de onderneming, niet veilig werd bevonden voor de Europese markt door toezichthouder CHMP. Rhucin is een medicijn tegen zwellingen. De koers van het aandeel Pharming stortte ineen, waarna de AFM besloot de handel stil te leggen in afwachting van een officiële aankondiging. Inmiddels is de handel hervat en staat Pharming op een verlies van 25 procent.

TNT kreeg steun van de EU in zijn strijd tegen de minimumlonen op de Duitse postmarkt. Even daarvoor had de onderneming reeds besloten enige nieuwe investeringen uit te stellen, in afwachting van het oordeel van de Duitse rechter. KPN sloot een samenwerkingsovereenkomst voor mobiele telefonie in België.

Exact (-15%) verloor fors, nadat het softwarebedrijf bekend had gemaakt dat overleg met investeerders, teneinde de strategische opties te onderzoeken, mede door onzekere marktomstandigheden op niets uitgelopen is. TomTom benoemt per 23 april een nieuwe voorzitter voor de raad van commissarissen.

Hunter Douglas wil maximaal 13,4 miljoen eigen aandelen inkopen tegen 43 euro per stuk. De onderneming benadrukt nogmaals dat het geen beursexit aspireert. Mochten alle stukken worden aangemeld, dan leidt dit echter onherroepelijk tot een afscheid van het Damrak.

De overname van Alitalia door Air France-KLM lijkt steeds verder weg. Oud-premier Berlusconi meldde gisteren dat hij het bod niet steunt. De steun van de nieuwe regering van Italië, waarvan Berlusconi mogelijk de aanvoerder wordt, is onontbeerlijk voor Air France-KLM

Jaarcijfers

Voorbeurs kwamen nog enkele Nederlandse fondsen met jaarcijfers. Zo meldde Van Lanschot geen last te hebben van de kredietcrisis. De bank heeft een 16,7 procent hogere nettowinst gerealiseerd. BAM zag de winst meer dan verdubbelen en behaalde een omzetverhoging van 5 procent. RSDB kende een 'goed resultaat in een moeilijke markt'.

Stijgers en dalers

Naast de eerder genoemde fondsen Exact (-15%) en Pharming (-25%) gingen enkele zwaargewichten op het Damrak onderuit. Arcelor Mittal (-4,01%) en Shell (-2,17%) moesten inleveren naar aanleiding van dalende grondstofprijzen. Tele Atlas toonde enigszins herstel, na de koersdalingen van afgelopen dagen. Beleggers maken zich zorgen over het al dan niet doorgaan van de overname door TomTom.

Europa

De CAC40 (-0,45%) en de DAX (-0,23%) doen het iets beter dan de AEX. De Duitse IKB Bank maakte bekend een groter jaarverlies te verwachten.

Amerika

Tegenvallende macrocijfers deerden de Amerikaanse beleggers niet. De wekelijkse rapportage van de uitkeringsaanvragen viel hoger uit dan verwacht. De Dow Jones noteert 12.225,44 punten, een winst van 1,04 procent. De Nasdaq (+0,90%) en de S&P 500 (+1,01%) vertonen vergelijkbare uitslagen.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.