Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

RSDB tevreden ondanks moeilijke markt

RSDB tevreden ondanks moeilijke markt
20 mrt 2008 om 08:20

'Goed resultaat in een moeilijke markt' zo verwoordde de directie van RSDB de prestaties over het afgelopen jaar. De belangrijkste conclusies luiden:

– Aandeelhoudersvergadering tot nader order uitgesteld i.v.m. gesprekken over mogelijk openbaar bod
– EBITDA EUR 40,9 mln en nettoresultaat EUR 5,4 mln
– Goede operationele cashflow gecombineerd met discipline op investeringen
– Rentedragende schuld neemt af met 30% tot EUR 58,5 mln
– Gezonde balans en ratio's
– RSDB blijft streven naar Europese consolidatie

AVA uitgesteld

'Onder verwijzing naar ons persbericht van 13 maart jl. waarin wij hebben aangekondigd dat RSDB een bericht heeft ontvangen van een investeerder aangaande de intentie om een openbaar bod uit te brengen op RSDB tegen een indicatieve prijs van EUR 40,00 per aandeel (cum dividend), berichten wij hierbij dat inmiddels constructieve gesprekken zijn gestart tussen de Investeerder en RSDB over een mogelijk bod van de Investeerder. In verband met deze gesprekken wordt de Algemene Vergadering van Aandeelhouders die op 16 april a.s. zou worden gehouden uitgesteld tot een later tijdstip. Zodra de nieuwe datum is bepaald zal RSDB hierover berichten.'

 

Jaarcijfers 2007

RSDB heeft een goed resultaat behaald in een moeilijke markt. De opbrengsten van de voortgezette bedrijfsactiviteiten daalden met EUR 46,3 mln tot EUR 485,0 mln (2006: EUR 531,3 mln), gedeeltelijk veroorzaakt door lagere volumes en een hoger aandeel door klanten bijgeleverd papier ad EUR 107,0 mln (2006: EUR 84,3 mln).

 

EBITDA is gedaald tot EUR 40,9 mln (2006: EUR 51,8 mln). De trend van margedruk die in voorgaande jaren is ingezet heeft zich in 2007 voortgezet met een EBITDA / TW marge van 17,5% en een return op geïnvesteerd kapitaal van 2,9%. Het bedrijfsresultaat (EBIT) liep terug naar EUR 6,3 mln (2006: EUR 15,2 mln). Het onderliggende bedrijfsresultaat, gecorrigeerd voor gemaakte kosten met betrekking tot de voorgenomen acquisitie van Quebecor World Europe (EUR 7,5 mln) en de verkoopbaten van bedrijfspanden (EUR 3,1 mln) is EUR 10,7 mln.

 

Nettowinst

RSDB heeft over 2007 een nettowinst uit gewone bedrijfsvoering van de voortgezette bedrijfsactiviteiten gerealiseerd van EUR 5,4 mln tegenover EUR 7,6 mln in 2006 (-30%).
De onderliggende nettowinst gecorrigeerd voor bovengenoemde bijzondere baten en lasten en de verkoop van bedrijfsonderdelen (EUR 3,7 mln) komt uit op EUR 5,0 mln.

 

Winst per aandeel

Bij een ongewijzigd aantal van 3.290.275 geplaatste gewone aandelen komt de winst per aandeel uit op EUR 1,65 (2006: EUR 2,31), Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt een dividend voorgesteld in contanten van EUR 1,76 (2006: EUR 1,76) per gewoon aandeel.

 

Terugblik op 2007

2007 was een wel zeer bijzonder jaar voor RSDB. Een jaar waarin intensief werd gewerkt aan een eerste stap tot het vormgeven van de noodzakelijke consolidatie van onze bedrijfstak in Europa, die uiteindelijk in de Buitengewone Aandeelhoudersvergadering van 13 december 2007 werd afgewezen. Tegelijkertijd werd de organisatiestructuur binnen Print Productions ingrijpend aangepast met als doel de ondernemingen slagvaardiger en flexibeler te maken, zodat ze beter bestand zijn tegen de druk van de markt en de steeds feller wordende concurrentie. 

 

Marktomstandigheden

De markt van Print Productions laat in kilotonnen papier een marginale groei zien van 1,1%. Anders dan voorgaande jaren, waarin Print Productions zich op een gezonde agressieve manier positioneerde en boven marktniveau groeide, heeft Print Productions 1,8% volume verloren. Commercieel gezien heeft RSDB in 2007 bepaalde grote objecten niet doorgezet als gevolg van een te laag opbrengstniveau en de uitdaging gezocht in nieuwe prospects.

 

Dit is gezien de marktomstandigheden in 2007 een moeilijk proces gebleken met als gevolg volumeverlies ten opzichte van 2006. De omzet is negatief beïnvloed door het gewijzigd volume bijgeleverd papier van klanten. Waar wij in voorgaande jaren 75% van het gedrukt papiervolume inkochten is dat in 2007 teruggelopen tot 65%.

 

Vooruitzichten

Statistische en andere nationale onderzoeksbureaus schetsen een licht herstel van de grafische industrie. Gezien de resultaten van diverse Europese grafische bedrijven en de recent aangekondigde sluitingen en ontslagen binnen de branche, is het ons niet duidelijk waar dat optimisme op is gebaseerd.

 

In deze moeilijke markt laat RSDB zien ook zelfstandig verder te kunnen door een goed resultaat neer te zetten. De Raad van Bestuur is ervan overtuigd dat de enige manier om echt herstel te brengen in de markt en weer een goede balans te krijgen tussen de vraag naar en het aanbod van grafische diensten, een verregaande consolidatie van de Europese grafische industrie vereist.

 

De zoektocht naar mogelijke partners in dit consolidatieproces heeft tot nu toe niet het gewenste resultaat opgeleverd. Zoals ook is weergegeven in ons persbericht van 13 maart jl. heeft de Investeerder aangegeven dat zij de strategie van het bestuur, die gericht is op consolidatie van de bedrijfstak, ondersteunt. RSDB zal dan ook in 2008 haar aandacht blijven richten op consolidatie en trachten tot een structurele oplossing te komen.

 

Intern zullen alle inspanningen gericht zijn op het verankeren van de nieuwe structuur bij de Print Productions en Marketing Communications bedrijven en op verdere procesoptimalisatie. Operationeel richten wij ons op de operationele kasstroom van de onderneming door middel van focus op de commerciële bezettingsgraad van de bedrijven, kostenbeheersing en stringente werkkapitaal monitoring. Dit onder andere met behulp van procesoptimalisatie geïntegreerd in onze IT-systemen. Daarnaast zal de vennootschap een strakke discipline hanteren voor de noodzakelijke toekomstige investeringen.

 

Gezien de marktomstandigheden doen wij geen uitspraak over het te verwachten resultaat voor 2008.

 

Bron: koersalarm.nl

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.