Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Positief macro nieuws niet voldoende

Positief macro nieuws niet voldoende
19 mrt 2008 om 17:46

De beurs van Amsterdam ging vanochtend aanvankelijk goed van start. Kort na opening kwam de klad er reeds in. Zowel de AEX als de AMX daalden en kwamen beide in het rood terecht. De opening van New York bleek echter het keerpunt en de weg naar boven werd weer ingezet, ondanks dat de Dow Jones-index inmiddels zelf wel richting verlies bewoog. De AEX noteert 426,94 punten, een verlies van 0,13 procent. De AMX haalde het groen zeker niet meer en moet genoegen nemen met een verlies van een half procent.

 

In het nieuws

Boskalis, het Nederlandse baggerbedrijf, kwam vanochtend voorbeurs met jaarcijfers. Afgelopen jaar bleek een goed jaar te zijn geweest en de verwachtingen voor 2008 zijn eveneens positief. Voorts maakte Corio bekend dat het een nieuw winkelcentrum heeft gekocht. Fortis en Ping An communiceerden vandaag dan toch de bekrachtiging van hun samenwerking waar al lange tijd over werd gesproken. Het Chinese bedrijf investeert ruim 2 miljard in Fortis.

 

Macro-economie

Diverse Nederlandse instellingen kwamen vandaag met macro-economische cijfers. De Nederlandse economie blijkt met 2 procent te groeien en de consumptie blijft toenemen. Het aanbod aan woningen in Nederland is nog altijd niet op peil. Een stevige daling van de huizenprijzen valt dan ook niet te verwachten.

 

Stijgers en dalers

Corporate Express, dat vandaag het bod van Staples afwees, krijgt de steun van de belegger waardoor de koers met 4,61 procent stijgt. Randstad klimt 2,69 procent hoger en Boskalis 2,1 6 procent. ING groep wint net iets meer dan 2 procent en Fugro komt net boven de 1 procent.

 

KPN ziet de koers met 4,12 procent inzakken, waar Corio 3,68 procent verliest. Tele Atlas daalt 3,3 procent nadat er geruchten gingen dat de overname op losse schroeven was komen te staan. Tom Tom daalt daarom ook, met 3,12 procent. Draka tot slot ziet de koers met 2,72 procent onderuit gaan.

 

Europa

De Dax en de Cac zitten ook beide in het rood. De Franse index alleen een stuk dieper dan de Duitse evenknie. De Cac40 daalt met 0,58 procent waar de Dax de schade beperkt tot 0,2 procent.

 

Amerika

In Amerika verliest de Dow ruim een half procent en staat nu op 12.321 punten. De S&P en de Nasdaq doen het al niet veel beter. Bij opening ging het nog goed, mede doordat Morgan Stanley met meevallende resultaten kwam. Het bleek dat de Amerikaanse economie het dit jaar met een schamele 1 procent groei moet doen.

 

Correctie huizenmarkt nog niet ten einde

De Amerikaanse huizenmarkt ondergaat een forse correctie. Het aantal nieuwbouwwoningen daalt, het aantal onverkochte woningen stijgt en de huizenprijzen kelderen. De bodem is nog niet bereikt, gelet op de onevenwichtigheden die resteren.

 

Aanhoudende problemen op de huizenmarkt zullen naar verwachting vooral via vermogenseffecten de consumptie afremmen, met negatieve gevolgen voor de economische groei. Zorgelijk is dat een correctie op de huizenmarkt in het verleden vaak voorafging aan een recessie.

 

Bron: koersalarm.nl 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.