Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nederlandse economie groeit ruim 2 procent

Nederlandse economie groeit ruim 2 procent
19 mrt 2008 om 14:22

De economische situatie in 2007 had veel weg van een januskop. Enerzijds groeide de Nederlandse economie vorig jaar zeer voorspoedig, met 3,5 procent. Anderzijds openbaarden zich de eerste verschijnselen van ernstige problemen op de financiële markten. Deze problemen zullen hun uitwerking op de reële economie hebben, maar desondanks ligt de verwachte productiegroei met 2,25 procent dit jaar en 1,75 procent volgend jaar in de buurt van de Nederlandse potentiële groei.

 

Groeivertraging

De groeivertraging is vooral het gevolg van de – mede onder invloed van de kredietcrisis – afzwakkende wereldhandel, waardoor de export zich minder uitbundig ontwikkelt. Volgend jaar trekt de wereldhandel naar verwachting weer wat aan, en in het spoor daarvan de uitvoer. Dan zijn het echter de binnenlandse bestedingen die langzamer groeien, zodat per saldo de economische groei verder terugvalt. De onrust op de internationale financiële markten levert extra onzekerheid op voor de raming.

 

Nederlandse economie groeit komende jaren minder hard

In de tweede helft van 2007 groeide de Nederlandse economie met meer dan 4 procent. Het gevolg van deze gunstige realisatiecijfers in de tweede helft van vorig jaar is dat er een flinke basis ligt onder de groei die dit jaar zal worden gemeten. Naar verwachting zal de economische groei in 2008, ondanks een afzwakkende wereldhandel, 2,25 procent bedragen. Voor 2009 wordt een verdere terugval in de economische ontwikkeling voorzien. De wereldhandel en de Nederlandse uitvoer trekken dan iets aan, maar de particuliere consumptie en de investeringen laten juist een groeivertraging zien.

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.