Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Forse daling AEX in vooruitzicht

Forse daling AEX in vooruitzicht
17 mrt 2008 om 08:59

Op het Damrak lijkt de grote klap zich nu toch echt aan te dienen. De crisis rondom zakenbank Bear Sterns, dat eind vorige week in betalingsproblemen kwam, is gedurende het weekend verder geculmineerd. Branchegenoot JP Morgan Chase wil Bear Sterns nu overnemen voor 2 dollar per aandeel, een fractie van de koers van voor het slechte nieuws.

De financiële problemen bij de zakenbank hebben ertoe geleid dat de FED de rente wederom heeft verlaagd. Het belangrijkste rentetarief bleef weliswaar onveranderd op 3 procent, de discontovoet zakte van 3,50 naar 3,25 procent. Ook mogen Amerikaanse banken het geleende geld maximaal 90 dagen vasthouden, waar eerder terugbetaling binnen 30 dagen was vereist.

Het negatieve sentiment uit Amerika, waar eerder vandaag Azie reeds het slachtoffer van was, doet analisten het ergste vrezen. De grote klap zou vandaag wel eens kunnen volgen. In Europa maakt men zich namelijk ook zorgen over de hoge eurostand tegenover de dollar. 1 euro is op dit moment bijna 1,59 dollar waard, de hoogste stand sinds de invoering van de Europese eenheidsmunt in 1999. De AEX opent zodoende minimaal anderhalf procent lager.

In het nieuws

Naast het macro-economische geweld uit Amerika, moet de Nederlandse belegger het vandaag doen met beperkt nieuws. Air France-KLM nam dit weekend dan eindelijk Alitalia over. De aandeelhouders, waaronder de Italiaanse overheid, gingen akkoord met het bod van 0,1 euro per aandeel. Alleen overheid en vakbonden kunnen de overname nog proberen tegen te houden, de kans hierop lijkt echter niet heel groot.

Gilde Buy-Out maakte het bod op Econosto officieel. Het private equity-fonds maakte medio januari reeds bekend een overname te aspireren. Gilde biedt 7,25 euro per aandeel. De Amerikaanse notering van Galapagos is actief geworden. Amerikaanse investeerders krijgen zodoende eenvoudiger toegang tot deelname in de Belgische biotechonderneming.

Crucell en DSM breiden een licentie-overeenkomst met het Duitse MorphoSys verder uit. De partijen doen onderzoek naar kanker. Aandeelhouders van CCC gooiden de handdoek in de ring. Carlyle Capital Corporation (CCC) start met de gedwongen liquidatie van zijn bezittingen. Akzo Nobel gaat een aandeleninkoopprogramma starten ter waarde van 3 miljard euro.

Cijfers

Blue Fox ging van verlies naar winst. In 2008 zal het softwarebedrijf een moeilijk jaar kennen, te meer daar uit gebrek aan interesse een verkoop niet langer een optie is. De beursgenoteerde voetbalclub Ajax maakte 21 miljoen euro winst in het eerste halfjaar.

Amerika en Azie

Wall Street sloot vrijdag fors lager. De Dow Jones eindigde op 11.951,09 punten, een verlies van 1,60 procent. De Nasdaq (-2,26%) en de S&P 500 (-2,08%) moesten eveneens veel terrein prijsgeven.

In Azië was het kommer en kwel. Alhoewel beleggers in het oosten ietwat grotere koersschommelingen gewend zijn dan in het westen, is de uitslag van de Nikkei vandaag toch opmerkelijk te noemen. De graadmeter verloor maar liefst 3,71 procent op 11.787,51 punten. De 12.000 punten-grens lijkt daarmee opeens ver weg. De Hang Seng klapte 4,88 procent onderuit.

Bron: koersalarm.nl

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.