Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Diverse Duitse banken in grote problemen

Diverse Duitse banken in grote problemen
17 mrt 2008 om 12:42

De Dax heeft weer een roerige week achter de rug. Vrijdag eindigde de Duitse beurs met 6451 punten. Vrijdag beleefde de beurs nog grote schommelingen, er ontstonden zelfs verschillen van meer dan 200 punten verdeeld over de dag. De slotstand van deze week is echter maar één procent gedaald in vergelijking met vorige week.

 

Geen mijnbouw meer in het Saarland

Het mijnbouwbedrijf RAG wil in het Saarland nog tot 2012 kolen delven, maar dan wel beduidend minder dan tot voorkort gepland. Vooralsnog kan rond tweederde van de werknemers in dienst blijven, deelde de RAG mee. Voor de anderen wordt naar een oplossing gezocht. 

 

Er zou eigenlijk pas in 2014 een punt achter de mijnbouw in het Saarland gezet worden. Maar nadat het delven van de kool in de buurt van het plaatsje Primsmulde eind februari een aardbeving veroorzaakte heeft de RAG zijn activiteiten daar moeten stoppen. Dit werd ook door de regering van het Bundesland geëist.

 

Sinds de aardbeving op 23 februari ligt de mijn stil en zitten de 3600 werknemers thuis.  De RAG wil de werkzaamheden echter zo snel mogelijk weer opnemen en zou er toch weer 1,5 miljoen ton kool gewonnen moeten worden. Dit is wel aanzienlijk minder dan de 4 miljoen ton die gepland was. De plannen van de RAG worden nu door de goedkeuringscommissie en de landsregering onderzocht. Begin april wordt er een beslissing genomen.

Bron: n-tv

 

De IKB dreigt miljoenenclaim

De Düsseldorfer industriebank IKB kan een miljoenenclaim verwachten. Advocaten bereiden inmiddels een opdracht van enkele tientallen beleggers voor, die een schadeclaim van meerdere miljoenen eisen. De bank heeft verkeerd gespeculeerd op de Amerikaanse hypothekenmarkt, waardoor de middenstandsbank in moeilijkheden is gekomen.

 

Nog voor juli wordt de aanklacht ingediend volgens de advocaat van de beleggers.  De IKB heeft juli 2007 bij het presenteren van de kwartaalbalans de zorgen over de mogelijke uitwerkingen van de Amerikaanse hypotheekcrisis als ongegrond verklaard en een winstprognose over het gehele jaar bevestigd. Kort daarop werd duidelijk, dat de bank uit Düsseldorf door middel van een fonds hoge bedragen aan de Amerikaanse onroerendgoedmarkt verspeeld heeft.

 

Alleen door een toevoer van geld van de Duitse banken kon het bedrijf gered worden. Op dit moment wordt er een koper voor de bank gezocht. 

Bron: n-tv 

 

NordLB in de problemen

De NordLB, de Noordduitse Landesbank, is verwikkeld in een affaire om –naar eigen zeggen- per ongeluk verkregen aandeelpakketten. De affaire lijkt steeds groter en erger te worden.

 

De NordLB handelaar, die voor 8,4 miljoen aandelen kocht van het aangeslagen telefonieconcern Balda, heeft ook nog eens voor 31 miljoen aandelen van een obscure Firma in het Amerikaanse Utah gekocht. In beide gevallen beweerd NordLB, dat de handelaar in kwestie in opdracht van een klant werkte. De klant zou de aandelen echter niet afgenomen hebben.

 

Of er rechtelijke maatregelen genomen zijn tegen de klant is niet duidelijk. De handelaar is in ieder geval op staande voet ontslagen.

Bron: Handelsblatt

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.