Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Blue Fox van verlies naar winst

Blue Fox van verlies naar winst
17 mrt 2008 om 08:18

Blue Fox maakte vanochtend voorbeurs de resultaten over 2007 bekend. In plaats van een verlies, zoals in 2006, meldde het bedrijf dat er in 2007 zwarte cijfers waren gedraaid.

 

Toelichting

Cees van Steijn, CEO van Blue Fox: “De in 2006 ingezette turn-around is succesvol doorgevoerd. Na de verkoop van een aantal werkmaatschappijen richten we ons nu met een afgeslankte organisatie op de activiteiten in textiel- en modesoftware. De overeenkomst met Microsoft die in augustus 2007 is afgesloten voor de ERP software was een belangrijke mijlpaal, maar resultaten blijven vooralsnog uit. Het orderboek is goed gevuld, maar de doorlooptijden voor nieuwe contracten zijn lang. De CAD/CAM activiteiten hebben een goede prestatie laten zien."

 

"De hoge holdingkosten en de benodigde investeringen in de ERP software zullen echter onevenredig het resultaat blijven drukken, waardoor het resultaat in 2008, bij ongewijzigd beleid, onder druk zal blijven staan. Omdat de zoektocht naar strategische partners tot nu toe zonder resultaat is gebleven, voeren we momenteel volop gesprekken met strategische partners voor elk van de gecontinueerde onderdelen.”

 

Gang van zaken 2007

Zoals in 2006 werd aangekondigd is 2007 een overgangsjaar geworden voor Blue Fox. In 2006 werd een ingrijpende turn-around ingezet. Gedurende 2007 werden werkmaatschappijen verkocht om aan de aflossingsverplichtingen te kunnen voldoen. Hiermee werd een boekwinst gerealiseerd van € 6,5 miljoen en voldoende cash gegenereerd om de schuldenpositie van Blue Fox tot een minimum te reduceren, waarmee een goede basis werd gecreëerd voor de herfinanciering.

 

De financieringsbehoefte voor geheel 2007 werd zeker gesteld door de uitgifte van nieuwe aandelen, waarmee een bedrag van € 1,6 miljoen werd opgehaald, en de conversie van een obligatielening van € 850.000. Met de verkoop van de werkmaatschappijen werd de keuze gemaakt om de strategie te focussen op de software ontwikkeling voor de Textiel en Mode industrie. Een tweetal scenario’s werd in 2007 verkend:
een samenwerking met een strategische partner of een zelfstandig voortbestaan.

 

In augustus 2007 werd, met enige vertraging, de overeenkomst met Microsoft gesloten voor de ERP software. In oktober 2007 is de software op de Microsoft prijslijst geplaatst in de USA, Italië, België en India, andere belangrijke potentiële afzetmarkten zijn daar inmiddels op gevolgd. In het vierde kwartaal van 2007 werden de eerste overeenkomsten met klanten gesloten, maar de effecten daarvan zijn nog
niet zichtbaar in het resultaat. Het orderboek is goed gevuld, maar de doorlooptijden voor nieuwe contracten zijn lang.

 

De andere hoofdactiviteit van Blue Fox, de CAD/CAM software van Nedgraphics, heeft in het verslagjaar een zeer goede verbetering gerealiseerd. De omzet steeg met 5% maar door de lagere dollar werd in Euro’s een nagenoeg gelijke omzet gerealiseerd t.o.v. 2006. De kostenverlagingen die in 2006 in gang zijn gezet, hebben vruchten afgeworpen. Nedgraphics heeft een operationeel resultaat van 15-20% van de omzet gerealiseerd, in vergelijking met een negatief operationeel resultaat in 2006.

 

Vooruitzichten

Alhoewel de holdingkosten over 2007 hoog waren door de uitvoering van de turn-around, zullen deze, gelet op de omvang van Blue Fox voor 2008 relatief hoog blijven. De aanloopverliezen in de ERP software inclusief de noodzakelijke investeringen die nodig zijn om het volledige potentieel van deze software te kunnen realiseren, blijven vooralsnog zwaar drukken op het resultaat. De netto financieringsbehoefte van Porini zal zich naar verwachting tot in 2009 voortzetten, waardoor in ieder geval 2008 nog cash flow negatief zal zijn.

 

Naar verwachting zal, bij een zelfstandig voortbestaan van Blue Fox, het operationele resultaat in 2008 verbeteren t.o.v. 2007, maar per saldo nog negatief zijn. De gevoerde gesprekken met verschillende partijen om een geschikte strategische partner voor Blue Fox te vinden zijn zonder resultaat gebleven. Omdat de activiteiten van Blue Fox te zeer uiteenlopen voor de gesprekspartners, is aan het eind van het verslagjaar het besluit genomen de opties te gaan verkennen voor ieder van de activiteiten op zich.

 

Financieel

Blue Fox heeft 2007 afgesloten met een nettoresultaat van € 4,6 miljoen positief (2006: € 7,0 miljoen negatief). Dit nettoresultaat was toe te schrijven aan het resultaat op verkoop deelnemingen van € 6,5 miljoen. Het bedrijfsresultaat over 2007 bedroeg € 1,3 miljoen negatief (2006: € 7,6 miljoen negatief, zonder eenmalige kosten € 3,2 miljoen negatief).

 

Gedurende de eerste helft van 2007 zijn alle deelnemingen van het segment Engineering en GISsoftware verkocht. Dit segment droeg € 10,1 miljoen bij aan omzet en € 0,7 miljoen aan het bedrijfsresultaat (2006: € 27,4 en € 0,1 negatief), De verkoop van de werkmaatschappijen binnen dit segment resulteerde in een boekwinst van € 5,7 miljoen. De resultaten van dit segment zullen worden verantwoord onder beëindigde bedrijfsactiviteiten.

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.