Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Winst Grontmij stijgt met bijna de helft

Winst Grontmij stijgt met bijna de helft
13 mrt 2008 om 08:29

Grontmij maakte vanochtend voorbeurs de resultaten over het jaar 2007 bekend. De winst nam met bijna 50 procen toe. Wel moet hierbij rekening worden gehouden dat het overgenomen Carl Bro voor het eerst meetelde.

 

Bedrijfsopbrengsten en resultaat

De netto bedrijfsopbrengsten stegen tot € 598,1 miljoen en namen ten opzichte van 2006 toe met ruim 55%. Ten opzichte van 2006 pro forma namen de netto bedrijfsopbrengsten met ruim 11% toe. Rekening houdende met desinvesteringen en acquisities is 8% hiervan autonome groei geweest in 2007.

 

De totale bedrijfsopbrengsten zijn in 2007 met ruim 42% gestegen tot € 772,8 miljoen. In vergelijking met 2006 pro forma stegen deze met circa 5%. Het resultaat voor rente en belasting kwam uit op € 48,0 miljoen en nam in vergelijking met 2006 toe met bijna 58%; ten opzichte van 2006.

 

Commentaar Sylvo Thijsen, CEO Grontmij N.V.:

‘De integratie van Carl Bro en BGS is in 2007 succesvol verlopen wat blijkt uit de toegenomen omzet en winst. Nagenoeg onze gehele omzet en resultaat worden gerealiseerd in Europa. Alle landen hebben beter gepresteerd vergeleken met 2006. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Centraal-Europa hebben we onze marktpositie weten uit te breiden. Nederland, België en Zweden hebben met name door
een verbeterde businessmix hun marges aanzienlijk weten te verbeteren.

 

De huidige onzekerheid op de financiële markten heeft geen invloed gehad op de vraag naar onze diensten: Grontmij’s orderboek voor 2008 is goed gevuld. De wereldwijde aandacht voor klimaat leidt tot een toenemende vraag naar duurzame oplossingen. Dit is Grontmij op het lijf geschreven. Additionele investeringen in energiemarkten zullen leiden tot tal van aanpassingsopdrachten in de bouw en industrie. Op het vlak van (afval)watermanagement verwachten wij dat de marktsituatie in het Verenigd Koninkrijk en Centraal- en Oost-Europa gunstig blijft.

 

Verwacht wordt dat de markt op het gebied van infrastructuur in de Benelux en Scandinavië een gunstig beeld geeft. De goede positionering van Grontmij in Europa biedt uitzicht op verdere omzetgroei, zowel autonoom als door acquisities.’

 

Resultaat per aandeel en dividend

Ultimo 2007 bedroeg het aantal uitstaande aandelen 17.764.920 (ultimo 2006: 4.441.230). In juni 2007 heeft een splitsing van 1:4 plaatsgevonden. Het resultaat na belastingen per aandeel bedraagt € 1,84 (2006 herrekend: € 1,31 per aandeel). Grontmij streeft naar een jaarlijkse stijging van de winst per aandeel en streeft ernaar om de aandeelhouders van deze stijging te laten profiteren.

 

Voor het dividendvoorstel over 2007 zijn de solvabiliteit, de liquiditeit en de verwachte kasstromen in aanmerking genomen. Voorgesteld wordt het dividend per aandeel te verhogen naar € 1,10 (2006 herrekend: € 0,75 per aandeel). Het dividend wordt uitsluitend in contanten uitgekeerd. Het dividend wordt betaalbaar gesteld op 4 juni 2008.

 

Vooruitzichten 2008

De huidige economische onzekerheid heeft geen invloed gehad op de vraag naar onze diensten. Grontmij's orderboek voor 2008 is goed gevuld. De wereldwijde aandacht voor klimaat leidt tot een toenemende vraag naar duurzame oplossingen. Dit is Grontmij op het lijf geschreven. Additionele investeringen in energiemarkten zullen leiden tot tal van aanpassingsopdrachten in de bouw en de industrie.

 

Op het vlak van (afval)watermanagement verwachten wij dat de marktsituatie in de het Verenigd Koninkrijk en Centraal- en Oost-Europa gunstig blijft. Verwacht wordt dat de markt op het gebied van infrastructuur in de Benelux en Scandinavië een gunstig beeld geeft. De goede positionering van Grontmij in Europa biedt uitzicht op verdere omzetgroei, zowel autonoom als door acquisities. Samenvattend verwachten wij, behoudens onvoorziene omstandigheden, voor 2008 een verdere toename van de omzet en de winstgevendheid.

 

Bron: koersalarm.nl 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.