Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ook vandaag weer een goed geluimde beurs

Ook vandaag weer een goed geluimde beurs
12 mrt 2008 om 17:20

De Amsterdamse beurs heeft voor de tweede dag op rij een fraai koersverloop getoond. De beurs opende vanochtend flink hoger en zou daarna met wat kleine koersbewegingen richting het einde van de handelsdag bewegen. De AEX opende 7 punten hoger op 440 punten en sloot uiteindelijk met een winst van 1,26 procent op 439,12 punten. Voor de AMX gold een vergelijkbaar scenario met een opening van 10 punten hoger en een slotstand van 612,45 punten, een winst van 1,38 procent.

 

In het nieuws

SBM Offshore wist de omzet met maar liefst 44 procent te doen toenemen. Ook TKH boekte een duidelijke vooruitgang, maar niet zo spectaculair als SBM. De omzet steeg hier met 11 procent. Fortis maakte bekend een deel van zijn investeringstak te hebben verkocht aan het Chinese Ping An voor maar liefst 2 miljard euro. Het kapitaal heeft Fortis nodig voor de financiering van de overname van ABN AMRO.

 

Een andere financial genoteerd aan de Nederlandse hoofdindex, ING, maakte vandaag bekend dat het in Nieuw-Zeeland orde op zaken heeft gesteld. Tot slot bleek KLM een van de luchtvaartmaatschappijen te zijn waar de Europese Commissie gisteren een inval heeft gedaan in verband met een onderzoek naar illegale prijsafspraken.

 

Energie

Op het gebied van energie was er vandaag veel nieuws. Allereerst liet Shell weten een contract met het Braziliaanse Petrobas te hebben afgesloten. In zijn onderzoek naar schone brandstof moet Shell echter rekenen op een teruglopende steun van de Amerikaanse overheid.

 

China, met zijn opkomende economie en immer groeiende dorst naar energie, maakte bekend dat het gestructureerder te werk zal gaan in zijn allocatie van energie. Amerika tot slot publiceerde cijfers waaruit bleek dat de oliereserves harder waren gestegen dan verwacht.

 

Stijgers en dalers

SBM Offshore, Arcelor Mittal en Randstad duwen de AEX stevig omhoog. De drie fondsen winnen vandaag allen meer dan 3 procent. Absolute winnaar is echter ING met 3,74 procent. In de AMX zien we Ordina met een stijging van eveneens 3,74 procent aan kop gaan.

 

Heineken en Tele Atlas verliezen beide bijna 2 procent. CSM en Ahold bewegen zich rond de anderhalf procent verlies en KPN weet met 0,85 procent de rij met dalers te sluiten.

 

Europa

In Europa staan de verschillende indices ook op groen. De Dax-index stijgt ongeveer een procent waar de Cac-40 de 1,3 procent bijna raakt.

 

Amerika

In Amerika staan de seinen eveneens op groen. De Dow Jones-index noteert 12.229 punten en wint daarmee 0,59 procent. De S&P500 en de Nasdaq zien hun waarde respectievelijk met 0,26 en maar liefst 0,63 procent toenemen.

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.