Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Afwachtend Damrak opent lichtgroen

Afwachtend Damrak opent lichtgroen
5 mrt 2008 om 09:00

De AEX opent mogelijk een circa 0,3 procent hoger. De comeback van Wall Street, dat bijna alle indices gedurende de dag uit het dal zag klimmen, zet de nationale graadmeter, die deze week haar 25-jarig jubileum viert, op groen. Enkele hoofdfondsen kunnen in beweging komen naar aanleiding van bedrijfsnieuws.

Jubileum

De AEX (voorheen EOE) index viert deze week haar 25-jarig jubileum. Euronext Amsterdam is bezig om de beurs een nieuwe impuls te geven. Het leegbloeden van de hoofdindex de laatste jaren, gecombineerd met het afscheid van de fysieke beurshandel, maakte het beursgebouw op het Damrak de laatste jaren tot een onaantrekkelijke plaats.

Het beursgebouw aan het Damrak kreeg onlangs al iets van haar oude grandeur terug, toen optiehandelaren de oude beursvloer in gebruik namen. Het computertijdperk maakte fysieke aanwezigheid van handelaren op de vloer 6 jaar geleden overbodig.

Een nieuw plan uit de koker van de bestuurders is rechtstreeks afgekeken van de fusiegenoot New York Stock Exchange. Net zoals op Wall Street, wil Euronext Amsterdam dat de handelsdag voortaan wordt geopend door bekende personen middels een welgemikte klap op de gong. Het management denkt onder meer aan regeringsleiders, olympische kampioenen en zelfs aan Sint Nicolaas.

In het nieuws

TNT en ING maakten voorbeurs bekend dat het postkantoor ophoudt te bestaan. De ondernemingen zien meer heil in afzonderlijke winkels. Er worden 250 postkantoren gesloten, dit resulteert in het schrappen van 1850 banen. Unibail-Rodamco gaat een groot winkelcentrum in Stockholm bouwen. “The Mall of Scandinavia” krijgt onder meer een stadion en een reeks hotels.

Fortis kondigde aan dat dochter Interparking fuseert met Vinci. Hiermee ontstaat 's werelds grootste parkeerbeheer, met meer dan 1,3 miljoen parkeerplaatsen. DSM Venturing, het onderdeel van Koninklijke DSM dat zich bezighoudt met corporate venturing, heeft vandaag bekendgemaakt dat het heeft deelgenomen in een financieringsronde van 20 miljoen dollar in Tianjin Green Bio-Science Co., Ltd (TGBS) in China.

Grontmij nam Whitelaw Turkington, een Engels architectuurbureau, over. DPA Flex Group verhoogde de EBITA met 27 procent in 2007. In verband met de dynamische ontwikkelingen binnen de (financiële) markten vindt DPA het te prematuur om verwachtingen voor 2008 uit te spreken. Super de Boer werd in 2007 voor het eerst sinds jaren weer winstgevend. Het supermarktconcern boekte een nettowinst van 10 miljoen euro, waar een jaar eerder nog 45 miljoen euro verlies werd geleden.

Amerika en Azie

Op Wall Street maakten de indices een aardige comeback. De Dow Jones verloor, na meer dan 1 procent in de min te hebben gestaan, uiteindelijk slechts 0,37 procent op 12.213,80. Tech-beurs Nasdaq pluste 0,07 procent, waar de breed samengestelde S&P 500 0,34 procent moest inleveren.

In Azië sloten de graadmeters zo goed als onveranderd. De toonaangevende Nikkei-index verloor 0,16 procent op 12.972,06. Nog altijd niet boven de belangrijke grens van 13.000 punten. De Hang Seng eindigde 0,03 procent lager.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.