Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ondanks omzetstijging toch verlies voor De Vries

Ondanks omzetstijging toch verlies voor De Vries
4 mrt 2008 om 08:14

De Vries Robbe Groep (DVRG) kende het afgelopen jaar een sterke stijging van de omzet, maar eenmalige posten drukten resultaat. Dit maakte het bedrijf vanochtend voorbeurs bekend. De belangrijkste conclusies luiden:

 

–  De omzet in 2007 steeg met 29,9% tot € 17,3 miljoen
–  Bedrijfsresultaat in 2007 exclusief eenmalige posten bedroeg negatief € 0,8 miljoen, vergeleken met een bedrijfsresultaat exclusief eenmalige posten van negatief € 1,2 miljoen in 2006.
–  Nettoverlies bedraagt € 5,4 miljoen vergeleken met € 3,2 miljoen verlies in 2006, mede door eenmalige posten van in totaal € 3,5 miljoen
–  Verlies per aandeel € 0,47 in 2007 (€ 0,29 verlies in 2006)

 

Omzet en nettowinst

De omzet van DVRG NV (“DVRG”) over 2007 steeg met 29,9% tot € 17,3 miljoen, tegenover € 13,3 miljoen in 2006. De divisie Online Retail en Distributie, die bestaat uit de online retail activiteiten en de distributie van storage producten, zag haar omzet in 2007 toenemen met € 4,6 miljoen tot € 16,7 miljoen. Deze omzetstijging was geheel autonoom. De brutomarge bij de divisie Online Retail en Distributie daalde licht van 12% naar 11,5% onder meer als gevolg van scherpe verkoopacties waardoor het marktaandeel kon worden vergroot. De omzet bij de divisie Vastgoed daalde licht met € 0,1 miljoen tot € 0,6 miljoen als gevolg van dalende huuropbrengsten ten gevolge van de desinvestering van een aantal objecten.

 

Het bedrijfsresultaat van negatief € 4,3 miljoen is negatief beïnvloed door eenmalige posten van in totaal € 3,5 miljoen, zoals onderstaand nader toegelicht. Exclusief eenmalige posten bedroeg het bedrijfsresultaat in 2007 negatief € 0,8 miljoen, een verbetering ten opzichte van het bedrijfsresultaat exclusief eenmalige posten in 2006 (negatief € 1,2 miljoen). DVRG boekte over 2007 een verlies van € 5,4 miljoen tegenover een verlies van € 3,2 miljoen in 2006. Het verlies werd onder andere veroorzaakt door eenmalige posten van in totaal € 3,5 miljoen. Die bestaan uit afwaardering van een vordering op de gemeente Schiedam van in totaal € 1,3 miljoen, afwaardering van de bij de overname van LeiterNypels in Maastricht betaalde goodwill van € 0,7 miljoen en € 0,1 van de goodwill die in 2004 betaald was bij de overname van Multi Enterprise Putten BV. Daarnaast was er een terugname van herwaarderingen op de vastgoedportefeuille van € 1,0 miljoen als gevolg van eind 2007 uitgevoerde taxaties.

 

Tot slot is een voorziening van € 0,4 miljoen getroffen voor na te komen verplichtingen uit hoofde van de door DVRG gestelde garanties ten behoeve van LeiterNypels in Maastricht. Er heeft geen afwaardering op goodwill plaatsgevonden ten gevolge van impairment van de andere
deelnemingen.

 

Strategie

In de tweede helft van 2007 en de eerste twee maanden van het huidige jaar heeft de directie van DVRG zich onder andere gericht op optimalisatie van de financiering van haar vastgoedportefeuille. Daarnaast is afscheid genomen van vastgoedobjecten die niet voldeden aan de rendementseis die DVRG stelt. Door deze maatregelen zijn de huurinkomsten op dit moment hoger dan de financieringslasten. De directie zal zich aankomende periode focussen op de overige lasten met het doel om een structurele positieve operationele kasstroom te verkrijgen.
De online retail activiteiten en de distributie van storage producten die onder de divisie Online Retail en Distributie vallen zijn in de tweede helft van 2007 succesvol geïntegreerd.

 

In de afgelopen periode is het aantal webwinkels met drie uitgebreid (www.progamer.nl, www.cowparade.nl en www.astonmartin.nl) waardoor er op dit moment totaal tien webwinkels operationeel zijn. Voor 2008 zijn uitbreidingen gepland voor films en boeken en telecom. Een van de doelstellingen is om te groeien in de exploitatie ten behoeve van derden. Mogelijkheden hiervoor worden vooral gezien voor ondernemingen in de food sector, uitgeverijen en traditionele retailers die uitbesteding van online retail activiteiten prefereren boven ontwikkeling in eigen beheer.

 

Overig

De directie van DVRG heeft met succes bemiddeld bij de herplaatsing van ruim 30% van de uitstaande aandelen. Alle verbanden die er vanuit het verleden bestonden tussen DVRG en de ondernemingen van haar oud bestuurder zijn afgewikkeld.

 

Vooruitzichten

De directie is als gevolg van de genoemde herstructurering en veranderingen positief gestemd. De ingezette koers zal worden vervolgd. Dat houdt onder andere in dat de vastgoedportefeuille verder zal worden geoptimaliseerd.

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.