Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Leveren goede bedrijven ook winst op?

Leveren goede bedrijven ook winst op?
3 mrt 2008 om 15:10

Zoals beloofd in mijn vorige column gaat de huidige column meer specifiek in hoe beleggers een “transfer of assets” zouden kunnen invullen. Zoals gezegd kan een transfer of assets inhouden dat in één transactie zowel een verliesgevend aandeel wordt verkocht als een nieuw aandeel wordt aangekocht. Welk aandeel aan te kopen hangt echter af van een aantal factoren. Zo zal het ene aandeel objectief gesproken een betere koop zijn dan een ander aandeel, maar de kans om achteraf spijt te krijgen van een aankoop kan ook nogal verschillen per aandeel.

 

Veelgemaakte fout

Veel mensen denken bijvoorbeeld, dat een goed aandeel een aandeel van een goed bedrijf is. Of een bedrijf “goed” is valt op meerdere manieren te bepalen. Eén manier die erg populair is onder beleggers, is om te kijken naar het toekomstperspectief van een bedrijf, ofwel heeft het bedrijf groeimogelijkheden? Om te bepalen of een bedrijf groeimogelijkheden heeft kan onder andere worden gekeken naar de “Tobin’s q” van een bedrijf. Deze maatstaf geeft de verhouding weer tussen de marktwaarde van (de aandelen en obligaties van) een bedrijf en de vervangingswaarde van de activa van het bedrijf (machines, bedrijfsgebouwen, etc).

 

Bedrijven met een Tobin’s q van 1 hebben geen groeimogelijkheden, bedrijven met een Tobin’s q groter dan 1 hebben wel groeimogelijkheden en bedrijven met een Tobin’s q kleiner dan 1 zijn een geval apart. De laatste categorie bedrijven heeft activa waarvan de boekwaarde groter is dan de marktwaarde, oftewel deze activa zijn achterhaald, ouderwets of overbodig geworden. Een dergelijk bedrijf moet deze activa dus ook niet gaan vervangen als deze versleten zijn.

 

De positieve invloed van groeipotentieel op de marktwaarde

Om terug te keren naar onze vraag: zijn goede aandelen de aandelen van goede bedrijven, gaan we ervan uit dat een goed bedrijf groeimogelijkheden heeft en dus een Tobin’s q groter dan 1 heeft. Onderzoek heeft uitgewezen dat er inderdaad een positieve relatie bestaat tussen Tobin’s q en de marktwaarde van de uitstaande aandelen van een bedrijf. In dit licht bezien is ook de Koers/Winst verhouding van het bedrijf nuttig om te bestuderen.

 

Interessanter is echter de vraag hoe een portfolio van aandelen van bedrijven met een hoge Tobin’s q versus een portfolio van aandelen van bedrijven met een lage Tobin’s q presteert. Onderzoek heeft hier uitgewezen, dat het rendement van een portfolio met bedrijven met groeimogelijkheden (hoge Tobin’s q) per jaar gemiddeld 6 procentpunt lager uitvalt dan het rendement van een portfolio met aandelen van bedrijven zonder groeimogelijkheden (lage Tobin’s q).

 

Is een groeiaandeel gelijk aan een bedrijf met groeipotentieel? 

Verrassend genoeg zijn de aandelen van een goed bedrijf (veel groeimogelijkheden) dus niet per definitie ook een goede belegging. Dit gegeven kan verklaard worden vanuit het feit, dat beleggers de kans dat een aandeel van een bedrijf met groeimogelijkheden ook een groeiaandeel is, systematisch overschatten. Dit komt omdat ze vertrouwen op vuistregels als “een groeiaandeel is een aandeel van een bedrijf met groeimogelijkheden”. Deze vuistregels worden veroorzaakt door het feit dat een groeiaandeel lijkt op een bedrijf met groeimogelijkheden, maar het dus niet is.

 

De angst voor spijt

De vraag die nu opkomt, is waarom mensen dan toch aandelen van “goede” bedrijven blijven kopen. Dit kan simpelweg verklaard worden vanuit het feit dat de kans om achteraf spijt te krijgen als een belegging niet goed blijkt uit te pakken vele malen groter is als men een aandeel van een “slecht” bedrijf heeft gekocht dan indien met een aandeel van een “goed” bedrijf heeft gekocht. Het kopen van aandelen van “goede” bedrijven is immers een veel meer voor de hand liggende keuze en lijkt op het eerste gezicht een wijs besluit. Om uit deze impasse te komen wordt beleggers dan ook aangeraden meer te gaan letten op of een aandeel “goed” is en minder te letten op of een bedrijf “goed” is. 

Essays on the social dimension of investor behavior, Arvid Hoffmann RugDr. Arvid O. I. Hoffmann werkt als Assistant Professor aan het departement Financiering van de Universiteit Maastricht. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel. Voor meer informatie: www.arvidhoffmann.nl

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.