Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Binck realiseert een recordresultaat in 2007

Binck realiseert een recordresultaat in 2007
3 mrt 2008 om 08:14

Vanochtend voorbeurs maakte internetbroker Binck de resultaten over 2007 bekend. De onderneming spreekt zelf van een recordresultaat.

 

Resultaten 2007 versus 2006

In 2007 behaalde BinckBank recordresultaten op het gebied van groei van nettowinst, rekeninghouders, toevertrouwd vermogen en uitgevoerde transacties. Deze groei heeft geleid tot een record nettowinst van € 32,2 miljoen ten opzichte van € 24,0 miljoen in 2006 (+33,9%). Ook dochteronderneming Syntel heeft een beter dan verwachtte positieve bijdrage geleverd aan het resultaat. Deze positieve ontwikkelingen hebben bijgedragen aan een zeer forse groei van de baten met 48,2% naar € 69,7 miljoen ten opzichte van € 47,0 miljoen in 2006.

 

In 2007 is een bedrag ter hoogte van € 4,3 miljoen ten gunste van het resultaat toegevoegd aan de actieve belastinglatentie uit hoofde van de aanwezige fiscale verliescompensatie van BinckBank België N.V. en de wijzigingen in de toekomstige winstverwachting voor Binck België N.V. De totale lasten stegen naar € 34,4 miljoen ten opzichte van € 18,9 miljoen in 2006 (+82,1%).

 

Bijdrage Alex 

De overname van Alex werd gerealiseerd door middel van een activa/passiva transactie die op 31 december 2007 werd afgerond. Als gevolg hiervan werden de activa en passiva van Alex toegevoegd aan de BinckBank balans per 31 december 2007. Hierdoor steeg het aantal rekeningen bij BinckBank naar 214.000 inclusief de Alex rekeninghouders per 31 december 2007. De gezamenlijke Alex en BinckBank klanten genereerden 6,6 miljoen transacties in 2007. Het totale aantal BinckBank rekeninghouders (exclusief Alex) steeg met 47,7% naar 79.900 aan het einde van 2007 ten opzichte van 54.100 in 2006. Deze klanten verrichten 2,9 miljoen transacties ten opzichte van 2,1 miljoen transacties in 2006 (+38%). Inclusief het vermogen van de Alex rekeninghouders steeg het totale toevertrouwde vermogen (in geld en effecten) in 2007 naar € 8,2 miljard. Het toevertrouwde vermogen van de BinckBank rekeninghouders exclusief Alex ultimo 2007 bedroeg € 3,7 miljard ten
opzichte van € 2,7 miljard in 2006 (+37,0%). Onder andere als gevolg van de stijging in het toevertrouwde vermogen van de BinckBank rekeninghouders steeg de rentemarge in 2007 naar € 17,9 miljoen ten opzichte van € 10,4 miljoen in 2006 (+72,1%).

 

Toelichting op de resultaten

Het jaar 2007 was een recordjaar in termen van groei en behaalde resultaten op het gebied van nettowinst, rekeninghouders, toevertrouwd vermogen en uitgevoerde transacties. De beweeglijke markten hebben bijgedragen aan de hoge handelsactiviteit van onze bestaande en nieuwe rekeninghouders; hoewel de AEX index aan het einde van het beursjaar 2007 slechts fractioneel hoger noteerde, kenmerkte de markt zich gedurende het jaar door beweeglijkheid.

 

In 2007 werd het productaanbod verbreed met BPO dienstverlening en werd veel werk verricht voor de daadwerkelijke introductie van deze dienstverlening. Daarnaast werd het bestaande technologische platform (website) verbeterd door een herprogrammering naar een nieuwere programmeertaal. Ook werden stappen gezet om de Trading activiteiten te verzelfstandigen. Door de verzelfstandiging van deze activiteiten kan verdere geconcentreerde aandacht worden geschonken aan de groei van de kernactiviteiten Retail en Professional Services.

 

Belgie en Frankrijk

De groei van de Belgische activiteiten heeft in 2007 geleid tot een winstgevend onderdeel in slechts anderhalf jaar. Hoewel de voorbereidingen voor de start van de Franse activiteiten in vergevorderd stadium verkeerden, moest de introductie worden uitgesteld tot medio 2008 in verband met de werkzaamheden die voortvloeien uit de overname van Alex. De groei van de organisatie en de overname van Alex hebben het bestuur en Raad van Commissarissen doen besluiten om het bestuur te versterken met Evert Kooistra in de functie van Chief Financial Officer. De heer Kooistra zal tijdens de komende algemene vergadering van aandeelhouders ter benoeming worden voorgedragen. Zijn verantwoordelijkheden omvatten Finance, Risicomanagement en HRM.

 

Kosten overname

Op 30 oktober 2007 is BinckBank met de Rabobank overeengekomen alle activa en passiva van Alex over te nemen voor een bedrag in contanten ter hoogte van circa € 387 miljoen. De overname werd grotendeels gefinancierd met de uitgifte van 46.256.105 nieuwe aandelen door middel van een claimemissie. Het overige gedeelte werd gefinancierd met beschikbare liquide middelen. Het aantal uitstaande gewone aandelen ultimo 2007 steeg als gevolg van de uitgifte van de nieuwe aandelen naar 77.093.508 ten opzichte van 30.837.403 ultimo 2006. De overname van Alex aan het einde van het jaar heeft tot een verbreding van het productaanbod geleid, dat initieel pas op de langere termijn tot de mogelijkheden zou behoren. Zo heeft de onderneming een belangrijke stap genomen in haar ontwikkeling tot een Europese full-service online bank voor beleggers. Op 31 december 2007 werd de overname officieel afgerond.

 

Toelichting Thierry Schaap

“Door onze dienstverlening voortdurend af stemmen op de wensen van onze klanten en doelgroep, blijven wij groei genereren. Dit heeft in 2007 geresulteerd in een forse toename van het aantal rekeninghouders, het aantal transacties dat zij verrichten en het toevertrouwde vermogen, met een record nettowinst als resultaat. Het onrustige beursklimaat in verband met de subprime crisis in de tweede helft van
2007, heeft geen negatieve gevolgen gehad voor onze groei en ons resultaat. Wij zijn daarnaast buitengewoon verheugd over de voorspoedige ontwikkelingen op de Belgische markt en het soepele verloop van de aankoop en de start van de integratie van Alex.
Ondanks de grillige marktomstandigheden in 2008 heeft de groei bij BinckBank zich de eerste twee maanden van dit jaar doorgezet. Wij zijn en blijven daarom positief over de verdere ontwikkeling en groei van BinckBank.”

 

De samenvoeging van de activiteiten van BinckBank en Alex zullen naar verwachting worden afgerond in 2010. Vanaf dat moment ontstaan aanzienlijke synergie- en operationele voordelen ter hoogte van ongeveer € 18 tot € 20 miljoen (vóór belasting) per jaar. Deze voordelen zullen naar verwachting voor het grootste gedeelte worden gerealiseerd in de laatste twee jaren van de samenvoeging. De combinatie van een
groter en meer gediversifieerd klantenbestand en aanzienlijke synergie- en operationele voordelen zal naar verwachting leiden tot een groei van de gecorrigeerde winst per aandeel vanaf 2008. De eenmalige integratiekosten voor de overname zullen naar verwachting € 5 miljoen bedragen en grotendeels in 2008 worden genomen.

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.