Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Guinessbook of Dax

Guinessbook of Dax
2 mrt 2008 om 19:38

In week 9 van 2008 weer de nodige opzienbare nieuwsfeiten in Duitsland.

 

Dividend-hits aan de Dax

Volgens berekeningen van de krant Frankfurter Algemeine Zeitung keerden aan de Dax genoteerde bedrijven in de jaren 2007 ongeveer 28,7 miljard euro uit. Dat is bijna drie keer zoveel als in de jaren 2002 en 2003. In die jaren lag bedroeg het totaal aan uitgekeerd dividend slechts 10 miljard euro. Vooral BASF en Lufthansa staan dit jaar hoog genoteerd. Maar ook op de andere Dax-markten doen de bedrijven het goed. Een dergelijk record geldt overigens niet alleen voor Duitsland, ook in Nederland werd er een groot dividendbedrag uitgekeerd. 

 

Bij de 50 M-Dax bedrijven wordt rekening gehouden met een dividendvolume van 3,2 miljard euro en aan de Tex-Dax wordt het uitkeren van dividend steeds gangbaarder. Ongeveer de helft van de 30 indexleden keert nu al uit, maar het volume van 300 miljoen euro is nog wat aan de lage kant. Achtergrond voor de recorduitkeringen is het hoge winstniveau dat bereikt is, vooral bij de Dax-bedrijven. Koersdalingen in de voorafgaande weken zijn een andere oorzaak.

 

Recordcijfers bij Volkswagen

Recordcijfers voor volkswagen in 2007Volkswagen heeft het afgelopen jaar niet alleen een recordomzet, maar ook een recordwinst geboekt. De opbrengst steeg met 3,8 procent naar109 miljard euro. De winst steeg hiermee naar 6,2 miljard euro. Het bedrijf heeft  de nagestreefde winstmarkering van 5,1 miljard euro ruim overschreden, maar directeur Martin Winterkorn is nog niet tevreden.

 

Het bedrijf heeft in 2007 wereldwijd ruim 6 miljoen voertuigen verkocht. Dat is bijna 8 procent meer ten opzichte van het voorgaande jaar. In bepaalde gebieden is de verkoop in de jaren 2008 met een derde gestegen. Alle merken van het concern hebben aan de winst meegewerkt. VW, Seat, Skoda, Audi, Bentley, Lomborghini en Bugatti deden het allemaal goed. Dankzij deze positieve cijfers zullen op 24 april de aandeelhouders horen krijgen dat ze een verhoging van het dividend tegemoet kunnen zien.

 

Winterkorn heeft aangekondigd de komende jaren meer dan elf miljoen auto’s te willen verkopen. Alleen al het merk VW moet van de huidige 3,66 miljoen naar 6,6 miljoen verkochte auto’s stijgen. Verder verwacht hij dat de productiviteit zal stijgen en zich uiteindelijk met concurrent Toyota zal kunnen meten. Porsche, een van de grootste aandeelhouders van VW, is erg tevreden met de cijfers. 

 

Verkoop stroomnet Eon veroorzaakt ruzie

Nadat Eon AG heeft aangekondigd zijn stroomnet te verkopen, is er een ruzie over de meest geschikte koper ontstaan. Het energiebedrijf is nog met niemand in onderhandeling getreden, maar er hebben zich al vele potentiële kopers gemeld. Hubertus Schmoldt, voorzitter van de Industriebond voor Mijnbouw en Energie, sprak zijn bezorgdheid uit over een mogelijke overname door buitenlandse investeerders en raadde kanselier Merkel om de Duitse stroomnetten in vorm van een stichting samen te voegen.

 

Mocht het tot een overname komen, dan zal de rij van geïnteresseerden lang zijn. Volgens de Frankfurter Algemeine Zeitung lopen zowel Britse investeerders als ook pensioenfondsen en Duitse verzekeraars warm voor een van de vier grootste stroomverzorgers van Duitsland. Volgens experts zou de overnameprijs rond de twee miljard euro zijn. 

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.