Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street kan Damrak niet steunen

Wall Street kan Damrak niet steunen
29 feb 2008 om 16:54

Op het Damrak is het vandaag armoe troef. Van de AEX-fondsen weet slechts Heineken vandaag een plus te noteren. Reden voor de malaise is het bericht over het consumentenvertrouwen van februari, dat onverminderd laag blijft.

 

Ook Amerika is Europa niet tot steun. Fed-voorzitter Ben Bernanke gaf gisteren in een speech voor de Amerikaanse senaatcommissie voor het bankwezen aan dat de kredietcrisis mogelijk tot faillissementen in de Amerikaanse bankensector kan leiden. Die opmerking heeft bij veel beleggers kwaad bloed gezet. De AEX stevent af op een verlies van 1,70 procent, 455,22 punten. De Midkap staat 1,15 procent in het rood.

In het nieuws

Zoals eigenlijk al de gehele week hadden beleggers voorbeurs een aantal jaarcijfers te verwerken. Buizenfabrikant Wavin presenteerde teleurstellende cijfers en werd door beleggers hard afgestraft: -13 procent. Vastgoedfonds Corio (+0,5%) zag de nettowinst in 2007 met een kwart oplopen. De nettohuuropbrengsten zullen in 2008 naar verwachting met 10 procent stijgen. Over het verwachte directe resultaat doet de onderneming nog geen uitspraken.

Accel Group (-0,8%) presteerde goed in 2007. De fietsenfabrikant haalde de targets in 2007 en verwacht voor 2008 een verdere winst- en omzetstijging. Punch (-3%) leed een verlies van 5 miljoen euro. De verwachtingen voor 2008 zijn niet erg opbeurend. Diverse oorzaken worden aangewezen waardoor het bedrijf geen concrete prognose voor 2008 wil afgeven.

Naast het cijfersgeweld kwamen enkele lokale fondsen met nieuws. Zo sloot de beursgenoteerde voetbalclub Ajax vandaag een sponsordeal met Adidas voor de komende 10 jaar. De nettovermogenswaarde van private equity-fonds KKR daalde licht. Pharming (+1,6%) maakte bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten waardoor het exclusieve rechten op patenten op het gebied van transgene technologie verkrijgt.

Imtech, Dura Vermeer en Arcadis maakten bekend dat ASSET Rail in de aanbesteding van ProRail, beheerder van het Nederlandse railinfrastructuur netwerk, opdracht heeft gekregen voor het beheer, technisch onderhoud en storingsherstel aan de railinfrastructuur in de regio Arnhem-Nijmegen / Achterhoek. ASSET Rail is een joint venture van technische dienstverlener Imtech (40%), bouwer Dura Vermeer (40%) en ingenieursbureau Arcadis (20%). De opdracht vertegenwoordigt een totale waarde van ruim 90 miljoen euro.

Stijgers en dalers

Een van de weinige fondsen die zich aan de malaise van vandaag onttrekt is Heineken. De brouwer wint zonder duidelijke aanleiding 2,3 procent. TomTom verliest 5,8 procent en bungelt onderaan de AEX. Autobouwer Spyker, dat de laatste dagen flink won, werd in één dag ruim 15 procent minder waard.

Europa en Amerika

De AEX loopt in de pas bij zijn grotere Europese broers. De CAC40 verliest 1,89 procent, terwijl de DAX de handelsweek zelfs eindigt met een rode 2,13 procent.

De Amerikaanse beurzen hebben, naast de pessimistische kijk van Bernanke, last van de zwakke jaarcijfers die AIG, de grootste verzekeraar van de wereld, vandaag presenteerde. De Dow Jones noteert op dit moment 12.360,58 punten, een min van 1,76 procent. Ook tech-beurs Nasdaq (-1,85%) en de breed samengestelde S&P 500 (-1,85%) moeten terrein prijsgeven.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.