Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nettowinst Eriks stijgt met ruim 73 procent

Nettowinst Eriks stijgt met ruim 73 procent
28 feb 2008 om 13:24

Vandaag maakte Eriks de cijfers over het afgelopen jaar bekend. CEO Jan van der Zouw: “De ERIKS-groep heeft in 2007 de hoogste resultaten ooit behaald en al haar financiële en commerciële doelstellingen gerealiseerd. Uit naam van mijn collega’s in de raad van bestuur dank ik alle medewerkers voor hun bijdrage aan de fantastische resultaten over 2007. ERIKS is voor haar afnemers een professionele industriële dienstverlener met passie voor technologie. Ook in de komende jaren zal ERIKS een positieve bijdrage leveren aan de bedrijfsvoering van haar afnemers. De ERIKS-groep staat er goed voor en de verschillende markten en productgroepen bieden volop kansen voor verdere groei.”

 

Dividendvoorstel

Aan de aandeelhouders wordt in de algemene vergadering van 15 mei 2008 voorgesteld het dividend voor het jaar 2007 vast te stellen op € 2,25 per gewoon aandeel van nominaal € 0,50 hetgeen 66,7% hoger is dan over het voorgaande jaar. Het pay-out percentage bij dit voorstel bedraagt 50,2% van het resultaat ter beschikking van aandeelhouders plus amortisatie, ofwel 54,5% van het nettoresultaat. Om de financiering van de beoogde groei te ondersteunen, wordt, als in voorgaande jaren, aan de aandeelhouders een dividend naar keuze in contanten of in aandelen ten laste van de reserves voorgesteld. De waarde van het voorgestelde dividend in aandelen zal 2 à 4% hoger zijn dan de waarde van het dividend in contanten. De vaststelling van het dividend in aandelen zal plaatsvinden 1 dag na afloop van de keuzeperiode welke op 30 mei 2008 eindigt. De betaalbaarstelling van het dividend, contant dan wel in aandelen, vindt plaats op 6 juni 2008.

 

Omzet

In alle landen van vestiging is geprofiteerd van de hogere industriële bedrijvigheid. Tevens blijkt dat de strategie en de marktbenadering van de ERIKS-groep de afnemers aanspreekt. De marktposities zijn in alle regio’s verstevigd. De omzet over het jaar 2007 ad € 949,1 mln. is ten opzichte van 2006 met 74,7% toegenomen (+ € 405,8 mln.). Deze toename is als volgt nader te specificeren: − toename met € 350,8 mln. als gevolg van de in 2006 en 2007 gerealiseerde overnames; − afname van de omzet met € 1,8 mln. als gevolg van verkoop van activiteiten; − afname van de omzet met € 2,9 mln. als gevolg van lagere omrekenkoersen buitenlandse valuta; − autonome groei van € 59,7 mln., ofwel 11,1%.

 

Bedrijfsresultaat

EBITA, exclusief bijzondere opbrengsten, bedraagt € 76,3 mln. en is 73,4% hoger dan over 2006. In procenten van de omzet is de EBITA iets afgenomen van 8,1% in 2006 naar 8,0% in 2007. Deze afname is het gevolg van de lagere resultaten bij de cluster ERIKS UK (Wyko), die bij een omzet van € 377,5 mln. een EBITA van 5,4% realiseert. De overige clusters realiseren bij een omzet van € 571,6 mln. een EBITA van 9,8% van de omzet. Autonoom is het aantal medewerkers met 6% toegenomen. Een belangrijk deel hiervan is in de cluster ERIKS UK gerealiseerd ter ondersteuning van de groei, maar ook voor het opstarten en ontwikkelen van nieuwe activiteiten. De productiviteit, gemeten in omzet per medewerker, is bij alle clusters toegenomen. De bijzondere opbrengsten in 2006 hebben betrekking op gerealiseerde boekwinst bij de verkoop van een pand.

 

Verwachtingen

Het in de afgelopen jaren gevoerde beleid zal in 2008 worden voortgezet. De basis voor de verdere ontwikkeling van de ERIKS-groep vormt het twin business model. In Nederland zal dit model worden versterkt, in België voortvarend uitgerold en in Duitsland en Groot-Brittannië zullen stappen worden gezet om tot structuren te komen die de invoering van het twin business model mogelijk maken. Om dit te realiseren zullen ook overnames in de bestaande, maar ook in nieuwe regio’s worden gedaan.

 

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.