Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fortis verdacht van fraude

Fortis verdacht van fraude
22 feb 2008 om 12:43

Fortis Insurance Belgium wordt vervolgd voor fiscale fraude, zo meldt de Belgische krant De Tijd. Twee dochterbedrijven van Fortis zijn verkocht aan de Ierse kasgeldfraudeur Seamus Kelly. Het Brusselse parket heeft de financiële toezichthouder CBFA gewaarschuwd dat de betichting van de bank-verzekeraar nakend is. Dat bevestigt CBFA-woordvoerder Luk Van Eylen, die verder geen commentaar kwijt wil over het dossier.

 

De transactie

In 2000 en 2002 verkocht Fortis twee makelaarsdochters. Die kwamen terecht bij Pilbha Investment, een schermbedrijfje van Seamus Kelly. Op dat moment had de Ierse zakenman al fraudeconstructies opgezet met ruim 40 andere Belgische bedrijven. Het Brusselse gerecht meent dat Fortis vooraf wist dat Kelly de belastingschulden van de twee makelaarsfirma’s nooit zou betalen.

 

De methode

Kelly zou het gekende ‘kasgeld’-fraudeprocédé hebben toegepast. Hij zou de twee Fortis-bedrijven voor een uitzonderlijk hoge prijs hebben gekocht, gelet op hun latente belastingschulden. Hij zoog het kasgeld uit de firma’s, vestigde ze op een postbusadres in Brussel, publiceerde geen jaarrekeningen meer en liet de firma’s failliet gaan zonder de belastingschulden te betalen. Het gerechtelijk onderzoek naar de feiten is afgerond. Kelly zit sinds midden vorig jaar in een Belgische cel.

 

Reactie Fortis

Fortis-woordvoerster Hilde Junius benadrukt dat Fortis ‘de twee verzekeringsportefeuilles te goeder trouw verkocht’. ‘Fortis en de betrokken kantoren kunnen strafrechtelijk noch fiscaal iets ten kwade worden geduid. Wij hebben dan ook volledig meegewerkt aan het onderzoek.’ Seamus Kelly kan volgende week al een veroordeling oplopen in een zaak rond een bedrijfje van Woestijnvis-topman Wouter Vandenhaute.

 

Bron: koersalarm.nl 

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.