Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DSM boekt stijging in derde kwartaal

DSM boekt stijging in derde kwartaal
25 okt 2007 om 09:22

DSM maakte vanochtend zijn cijfers over het derde kwartaal bekend. De autonome groei bedroeg over de afelopen drie maanden circa 5 procent. Dit werd gerealiseerd door hogere volumes (3%) en prijzen (2%). De winst per aandeel komt 11 procent hoger uit. 
         

Verwachting
         
In het afgelopen kwartaal wordt bevestigd dat het bedrijfsresultaat over het gehele jaar 2007 (vóór bijzondere posten) zal uitkomen op 820 miljoen euro, met een smallere onzekerheidsmarge van +/-2%. DSM bevestigt de op 27 september gepubliceerde verhoogde jaarwinstverwachting, met een smallere onzekerheidsmarge. DSM verwacht dat het bedrijfsresultaat over 2007 (vóór bijzondere posten) zal uitkomen op 820 miljoen euro met een onzekerheid van plus of min 2% (ter vergelijking: in het verslag over het tweede kwartaal was een verwachting van 790 miljoen euro +/- 3% uitgesproken).

 

Toelichting

Feike Sijbesma, Voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, gaf het volgende commentaar: 'We hebben hogere verkoopvolumes en prijzen gerealiseerd, en dat heeft bijgedragen aan een goed resultaat voor DSM in het derde kwartaal. We liggen op koers met de realisatie van onze doelstellingen voor het gehele jaar, en nu de versnelling van de Vision 2010-strategie in gang is gezet heeft DSM een goede uitgangspositie voor het realiseren van zijn transformatie tot Life Sciences en Materials Sciences-onderneming.'
 

De netto-omzet uit doorlopende activiteiten was in het derde kwartaal 2007 4% hoger dan in het derde kwartaal van 2006 dankzij autonome groei (+5%). Het effect van valutakoersontwikkelingen op de netto-omzet van DSM was 2% negatief. De koers van de US dollar was gemiddeld 7% lager ten opzichte van de euro, en die van de Japanse yen 9%. Bij Industrial Chemicals werden de verkoopvolumes negatief beïnvloed door de ongeplande uitval van de Europese caprolactamfabriek (zoals reeds vermeld in het bericht over het tweede kwartaal) en geplande onderhoudsstops in de acrylonitrilfabriek en de Chinese caprolactamfabriek.
 
 

Bedrijfsresultaat

Het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten bedroeg in het derde kwartaal 214 miljoen euro, 5 miljoen euro meer dan in het derde kwartaal van 2006. De ongunstige invloed van valutakoersen, de afbouw van aan de acquisitie van Roche Vitamins gerelateerde contracten en de ongeplande uitval van de Europese caprolactamfabriek plus gestegen innovatie-uitgaven, werden ruimschoots gecompenseerd door de sterke onderliggende ontwikkeling van de business.

 
Bovengenoemde negatieve effecten bedroegen bijna 50 miljoen euro (waarvan circa 10 miljoen euro betrekking had op de Roche-contracten) ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Alle clusters droegen bij aan het compenseren van dit effect. Het cluster Nutrition realiseerde een stijging van de volumes en het marktaandeel en wist de neerwaartse trend van de vitamineprijzen om te buigen. Bij Pharma wist DSM Anti-Infectives flink te profiteren van het verschoven evenwicht tussen vraag en aanbod voor penicilline door de prijzen voor aan penicilline gerelateerde producten te verhogen. Performance Materials slaagde erin zijn zeer positieve volume-ontwikkeling vast te houden en Industrial Chemicals vergrootte zijn marge verder.

 

Bron: koersalarm.nl 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.