Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Heineken steekt zich in wespennest

Heineken steekt zich in wespennest
24 okt 2007 om 08:42

Scottish & Newcastle (S&N), dat in de belangstelling staat van Heineken en Carlsberg, is niet van plan zijn zelfstandigheid zonder slag of stoot op te geven. Het concern beet eerder al van zich af, toen Heineken en Carlsberg middels een persbericht lieten weten geïnteresseerd te zijn in een overname van de brouwer: “Het overnamebod, dat als doel heeft ons bedrijf op te splitsen, is onaangekondigd en niet welkom”.

Grimmig

De overnamestrijd lijkt inmiddels, al voordat er een (vijandig) bod op tafel ligt, grimmig te worden. Scottish & Newcastle beschuldigde Carlsberg van contractbreuk. De Denen zouden bestaande afspraken omtrent de Russische joint-venture Baltic Breweries Holdings (BBH), waarvan beide partijen gezamenlijk eigenaar zijn, hebben geschonden.

Logo BBHDe zogenoemde shotgunclausule zou volgens S&N in werking moeten treden. De clausule houdt in dat als één van de partners probeert BBH in zijn geheel over te nemen, de ander een tegenbod kan doen. De plannen van Carlsberg om S&N over te nemen vallen volgens de Britten onder deze clausule. Carlsberg moet haar belang in BBH nu aanbieden aan S&N, aldus de Britse brouwerij.

Contractbreuk

Carlsberg ontkent dat er sprake is van contractbreuk. “De claim heeft geen enkele grond”. Hoewel het niet waarschijnlijk lijkt dat S&N zijn zin krijgt, vertraagt de actie het overnameproces wel. Het bod van 10 miljard euro, dat Heineken en Carlsberg deze week wilden doen, wordt waarschijnlijk uitgesteld.

Overname S&N

Heineken en Carlsberg maakten vorige week bekend een consortium te willen vormen om een bod op Scottisch & Newcastle te kunnen doen. Het zou om een volledige overname gaan, geheel in contanten. Carlsberg zou het belang in Frankrijk en Griekenland overnemen, alsmede het snel groeiende BBH. Heineken is van plan zich bezig te gaan houden met de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.