Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bevolkingsontwikkeling biedt beleggers kansen

Bevolkingsontwikkeling biedt beleggers kansen
23 okt 2007 om 11:01
De kredietcrisis zal nog wel even voortduren, een van de redenen is volgens beleggingsgoeroe Jaap van Duijn gelegen in het feit dat de bevolking in de Europese Unie en Japan aanzienlijk zal afnemen. Logischerwijs betekent dit ook dat de vraag naar vastgoed zal afnemen. Immers minder mensen, minder huizen. Betekent dit dat beleggen in vastgoed niet langer aantrekkelijk is? Niet per definitie. “In Nederland heerst er schaarste in onroerend goed”, dit betekent dat vastgoed in Nederland ook in de toekomst aantrekkelijk zal blijven, ondanks dat het bevolkingscijfer in Nederland daalt.

Grotere problemen zijn te verwachten in de Oost-Europese landen. Hier zal de bevolking aanzienlijk krimpen. Oorzaken zijn enerzijds immigratie van de beroepsbevolking en anderzijds het feit dat de levensverwachting en het geboortecijfer hier aanzienlijk lager liggen dan in West-Europa. Dit is voor beleggers op de lange termijn minder goed omdat er minder vraag naar woningen zal zijn en de waarde van vastgoed minder zal stijgen.

Dollar zal zich weten te herstellen

Van Duijn maakt zich geen zorgen over de ontwikkeling van de dollar. De daling van de dollar zal niet veel langer doorzetten waardoor het afdekken van het valutarisico volgens het oud-gezicht van Robeco slechts onnodige onkosten met zich mee zou brengen. De reden dat hij zich geen zorgen maakt over de dollar is dat de export vanuit Amerika enorm kan profiteren van de goedkope dollar. Inmiddels is de Amerikaanse dollar zelfs ondergewaardeerd ten opzichte van de euro.

Jasper Oeberius Kapteijn, vermogenbeheerder, geeft een statistische onderbouwing aan de woorden van Van Duijn. Historisch gezien beweegt de dollar in 68 procent van de gevallen binnen een bandbreedte van 5 procent. Valutaschommelingen van de dollar zijn dus vaak beperkt. ''Daarnaast is de Verenigde Staten sterk en veerkrachtig en zal de dollar zich herstellen’’, aldus Kapteijn.


In de afgelopen 5 jaar heeft de dollar enkele heftige bewegingen getoond. Uitgaande van de theorie van Kapteijn zou dit betekenen dat de dollar de komende jaren minder grote uitslagen zal geven.

 

Alternatief vastgoed biedt kansen

Pol Tansens, bankier bij Fortis Bank en vastgoed specialist, zegt dat alle records op zowel de beurs als op de vastgoedmarkt dit jaar zijn gebroken tot de kredietcrisis uitbrak. Volgens de Belgische bankier is er echter helemaal geen sprake van een crisis in de vastgoedsector, maar louter op de kredietmarkt. Toch is door de kredietcrisis de waarde van indirect Europees vastgoed gedaald met 20 procent. In de Verenigde Staten leidde het 'slechts' tot een daling van 8 procent. Dit geeft aan dat de crisis in de VS wel meevalt. Tansens benadrukt echter wel dat wanneer de crisis voortduurt dit niet goed is voor het directe vastgoed, ‘de echte bakstenen’ De Amerikaanse economie zal door een voortdurende crisis vertraagd worden, een vertraging in de Europese economie zal dan eveneens volgen. Wat uiteindelijk resulteert in een stagnerende economie.

“Mogelijkheden in vastgoed zijn er voor iedereen en overal”. Het huidige vastgoed zal komende jaren misschien minder opbrengen dan we de afgelopen decennia gewend zijn, maar zal nog steeds goed renderen. Toch zijn er ook voor nieuwkomers op de vastgoedmarkt mogelijkheden om een rendement van 20 tot 25 procent te realiseren met vastgoed. Dit door een alternatieve route te bewandelen. Potentiële beleggingsalternatieven buiten Europa zijn ontwikkelingsprojecten. Binnen Europa noemt Tansens luxe opvang- en verpleeghuizen als interessant, een trend die in Amerika al geruime tijd geleden is ingezet. De babyboomers staan op het punt en masse met pensioen te gaan. Gezien hun welvaart biedt dit lucratieve kansen voor beleggers. Beide alternatieven vragen wel om meer management van de belegging, Tansens pleit dan ook voor professioneel beheer. Geen verrassend advies voor een bankier.

Bron: koersalarm.nl

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.