Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De keerzijde van de kredietcrisis

De keerzijde van de kredietcrisis
22 okt 2007 om 13:25

Donderdag, in een congres georganiseerd door Euro American Investors (EAIG) met als thema De upside van de subprime-crisis, gaven enkele vooraanstaande sprekers hun mening over de ontwikkeling van de economie. Akbar van Leeuwen meent dat dat de kredietcrisis tot nu toe alleszins meevalt en geen ware crash genoemd kan worden. Met ruim 20 jaar ervaring als professioneel belegger weet van Leeuwen waar hij over praat. Waar de huidige subprime crisis tot een verlies van 'slechts' 8,3 procent leidt, was dit bij de techbubble begin deze eeuw bijna 40 procent.

Ook Jaap van Duijn is van mening dat de huidige 'kredietcrisis' helemaal geen crisis is. ‘’Volgend jaar praten we niet meer over deze 'crisis', de Azië crisis in de jaren negentig leek ook een grote bedreiging maar bleek uiteindelijk mee te vallen, niemand die daar nu nog over praat’’, aldus van Duijn. Een veel grotere bedreiging voor de wereldeconomie is, volgens de oud-Robeco man, de krapte op de arbeidsmarkt. De massale pensionering van de babyboomers leidt tot krapte waardoor de lonen geleidelijk omhoog zullen gaan. Na verloop van tijd zal een toenemende inflatie gecombineerd met een hogere rente het resultaat zijn. De hoge rente betekent het einde van goedkoop krediet waardoor financiering van investeringen en overnames duurder wordt. Ook zal dit zijn uitwerking hebben op de bestedingen van de consument, wat de economie verder zal schaden.

In dit licht bezien verwacht van Duijn dat 2008 en 2009 de finalejaren van de huidige beurstrend zullen zijn. De economie zal zich op dat moment op een top bevinden. Van Duijn verwacht dat aandelen in, met name grondstoffen en technologie, het meest zullen profiteren.

Van Leeuwen geeft tot slot zijn belangrijkste beleggingstip weg, volgens hem moet de belegger de Bonum Dominus Code hoog in het vaandel houden: beleg zoals een ondernemer zijn zaak runt, namelijk met een focus op de lange termijn. Maak daarbij je huiswerk goed, ban emoties uit en weet dat achteruit beleggen niet bestaat!

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.