Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Consumentenvertrouwen keldert, AEX verliest

Consumentenvertrouwen keldert, AEX verliest
25 sep 2007 om 17:29

Het Nederlandse consumentenvertrouwen heeft in september een forse deuk opgelopen. De index zakte van 15 naar -1, de grootste daling in tijdsbestek van een maand ooit. Het producentenvertrouwen bleef echter nagenoeg stabiel. Ook in Amerika zagen consumenten het somber in. Op het Damrak moesten uitzenders en banken, wegens de lage dollar, inleveren. Shell, een zwaargewicht binnen de AEX, trok de index nog verder naar beneden. De AEX zakte gedurende de dag steeds verder weg en sloot uiteindelijk op 535,85 punten, een verlies van 1,07 procent. De Midkap moest dankzij Crucell, BAM en Heijmans 1,53 procent prijsgeven.

In het nieuws

Beleggers kregen vandaag weinig leidend bedrijfsnieuws voor de kiezen. Fortis, dat een overname in Tokyo plant, kwam vandaag zoals aangekondigd met een claimemissie. De bankverzekeraar verloor daardoor 3,9 procent. Philips kondigde aan in 2012 eenderde van haar omzet uit milieuvriendelijke producten te willen halen. Verder kwam RBS met het nieuws een financieel centrum in Amsterdam te willen vestigen, mocht de overname van ABN Amro doorgang vinden.

 

Crucell liet weten vast te houden aan de eerder uitgesproken winstverwachting, dit ondanks het verlies van het Duitse Merck als klant. BAM verhoogde zijn winstverwachting naar aanleiding van de verkoop van een Amerikaanse dochteronderneming, toch verloor het 4,5 procent. ASML tot slot, meldde op 28 september een omgekeerde aandelensplitsing door te gaan voeren, waardoor het aantal uitstaande aandelen daalt met 11 procent.

Stijgers en dalers

Naast Fortis, dat vanwege de claimemissie 3,9 procent verloor, was de malaise vooral zichtbaar bij Hagemeyer (-4,15%), Vedior (-3,80%) en Randstad (-2,65%). Shell moest wegens teruglopende olieprijzen en de zeer slechte verwachtingen bij branchegenoot BP 1,94 procent inleveren. TomTom was het enige AEX-fonds dat substantieel won: 1,16 procent. Autobouwer Spyker was zoals zovaak het lachtertje van de beurs, met een verlies van 12,4 procent.

Europa en Amerika

De rest van de Europese beurzen hielden de verliezen ten opzichte van het Damrak wederom beperkt: De CAC40 verloor 0,63 procent, de DAX sloot 0,24 procent lager. Op Wall Street zijn de indices redelijk uit de startblokken gekomen. De Dow Jones staat op 13.765,64 punten, een winst van 0,05 procent. De Nasdaq (+0,14%) en de S&P 500 (-0,15%) staan tevens rondom de beginstand.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.