Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

OPG Groep, problemen in Polen

OPG Groep, problemen in Polen
27 jul 2007 om 09:31

De OPG Groep presenteerde vandaag haar cijfers over het eerste half jaar van 2007. De uitbater van apotheken en edicijnengroothandel had in het tweede kwartaal te maken met tegenvallende prestaties in voornamelijk Polen. Daarnaast moest er een voorziening worden genomen voor vorderingen van verzekeraars. Het resultaat kwam hierdoor onder druk te staan.  

 

Eerste halfjaar 2007

• De omzet steeg met 6% onder invloed van een 21% toename bij de directe en institutionele activiteiten en een gezonde autonome omzetontwikkeling bij Apotheken Nederland.

• Het bedrijfsresultaat was met € 68,0 miljoen nagenoeg onveranderd. Exclusief niet-operationele posten was er sprake van een toename van het bedrijfsresultaat met 5%.
– Het bedrijfsresultaat bij Apotheken Nederland liet voortgaande groei zien, evenals dat van OPG Direct & Institutioneel, ondanks een voorziening van € 3,0 miljoen.
– Het bedrijfsresultaat van Apotheken Internationaal verslechterde door tegenvallende resultaten in Polen.

• Het nettoresultaat nam met 15% af tot € 48,3 miljoen. Geschoond voor posten met een niet-operationeel karakter (met name een opbrengst van € 13,1 miljoen uit juridische herstructurering in 2006) werd een toename van 19% gerealiseerd onder invloed van een lager tarief vennootschaps¬belasting in Nederland en een hoger bedrijfsresultaat.

• Vooruitzichten: De omzetgroei in het eerste halfjaar was duidelijk beter dan wij aan het begin van het jaar verwachtten. Wij gaan er van uit dat deze ontwikkeling in het tweede halfjaar doorzet. Begin van het jaar gaven wij aan een lichte toename te voorzien in de operationele marge van de groep. Met de ontwikkelingen tot nu toe en onze verwachtingen voor het tweede halfjaar, denken wij dat wij dit in 2007 niet zullen realiseren. Voor heel 2007 voorzien we thans een bedrijfsresultaat, exclusief eventuele posten met een niet-operationeel karakter in het tweede halfjaar, van circa € 130 miljoen.

 

Tweede kwartaal 2007

• De omzet nam, evenals in het eerste kwartaal, met 6% toe.
• Het bedrijfsresultaat daalde met 4% tot € 32,0 miljoen.
– Het bedrijfsresultaat en de marge van Apotheken Nederland namen toe dankzij een verdere verschuiving van de omzetmix richting apotheekomzet.
– Het bedrijfsresultaat van Apotheken Internationaal verminderde met € 1,4 miljoen vooral onder invloed van tegenvallende resultaten bij de apotheekactiviteiten in Polen. Deze werden veroorzaakt door het toenemend aantal apotheken in de markt, een artsenstaking en de doorwerking van de prijsverlaging medio 2006. Wij nemen initiatieven om het tij te keren, waaronder verhoogde marketinginspanningen.
– Bij het segment OPG Direct & Institutioneel ontwikkelde het bedrijfsresultaat bij de directe levering van medische hulpmiddelen in Nederland en op de institutionele markt zich voorspoedig. In het tweede kwartaal is echter een eenmalige voorziening getroffen van € 3,0 miljoen op vorderingen van verzekeraars in verband met de levering van deze geneesmiddelen in thuissituaties. De snelle groei van deze activiteit in 2006 heeft geleid tot administratieve achterstanden. Wij doen er alles aan om deze problemen op korte termijn op te lossen en voorzien geen verdere negatieve effecten.

 

Marc van Gelder, CEO:
“De segmenten die de belangrijkste bijdrage leveren aan ons bedrijfsresultaat, Apotheken Nederland en OPG Direct & Institutioneel, hebben in strategisch, operationeel en financieel opzicht goede prestaties laten zien. Anderzijds hebben wij een voorziening moeten treffen bij onze Nederlandse Pharma Services-activiteiten en zijn wij in het tweede kwartaal geconfronteerd met negatieve ontwikkelingen bij onze Poolse apotheken. Wij hebben de problemen geïdentificeerd en er zijn initiatieven ontwikkeld om de resultaten te verbeteren.
In Nederland is de uitrol van onze Mediq apotheekformule in het afgelopen kwartaal goed op stoom gekomen en wij liggen daarmee op schema voor 100 vestigingen per eind van dit jaar.”

Bron: koersalarm.nl

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.