Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Akzo investeert in Brazilie

Akzo investeert in Brazilie
24 mei 2007 om 10:15

Akzo Nobels activiteit op het gebied van pulp- en papierchemicalien, Eka Chemicals, heeft een overeenkomst ondertekend voor de levering, opslag en verwerking van alle chemicaliën voor een nieuwe pulpfabriek, die in Tres Lagoas, Brazilie wordt gebouwd.

De nieuwe pulpfabriek, bekend onder de naam Horizonte, met een capaciteit van 1,250.000 ton is recent overgedragen aan Votorantim Celulose e Papel (VCP).

Onderdeel van de overeenkomst is de bouw van een fabriek (Chemical Island) door Eka Chemicals die ter plekke voornamelijk chloordioxide gaat produceren. Naast de bouw van het Chemical Island breidt Eka Chemicals ook de bestaande vestiging in Jundiai (Sao Paulo) verder uit, waar een nieuwe productielijn 30.000 ton natriumchloraat per jaar gaat produceren. Het grootste gedeelte daarvan is bestemd voor de fabriek in Três Lagoas. De totale investering van Akzo Nobel bedraagt circa euro 50 mln.

'Versnelling van de groei in onze kernmarkten is een essentieel onderdeel van de internationale strategie van de onderneming', aldus Leif Darner, lid van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel verantwoordelijk voor Chemicals. 'Deze overeenkomst, die geldt voor een periode van 15 jaar na het opstarten van de nieuwe fabriek, benadrukt ook ons streven naar uitbreiding van onze activiteiten in één van de snelst groeiende regio's van de wereld.'

De nieuwe investering betekent een aanzienlijke uitbreiding van de reeds lang aanwezige activiteiten van Akzo Nobel op het gebied van pulp- en papierchemicalien in Brazilie, waar het bedrijfsonderdeel ook al Chemical Islands exploiteert voor diverse andere fabrieken. Eka Chemicals heeft een goede samenwerking opgebouwd met VCP, voor wie Eka Chemicals de afgelopen vijf jaar met succes een productiefaciliteit voor chloordioxide heeft geexploiteerd bij de pulpfabriek van die onderneming in Jacarei.

In een reactie op de overeenkomst zei Jose Luciano Penido, de CEO van VCP: 'We zijn erg blij dat we dit contract met Eka Chemicals hebben gesloten. Ze hebben bewezen een betrouwbare partner te zijn met eersteklastechnologie en deskundigheid en we verheugen ons erop om in de komende jaren onze activiteiten samen verder te ontwikkelen.'

'Als toonaangevende leverancier van pulp- en papierchemicaliën in Brazilie zien we Tres Lagoas als een grote kans om onze relatie met VCP verder uit te breiden', zei Jan Svard, General Manager van Akzo Nobel's pulp- en papierchemicalien activiteit.

De ingebruikname van de nieuwe fabriek, die uitsluitend gebruikmaakt van hout afkomstig van hoogproductieve eucalyptusplantages, zal naar verwachting plaatsvinden in 2009, terwijl direct gestart wordt met de bouw van de nieuwe faciliteit.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.