Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wil ABN AMRO wel het beste voor haar aandeelhouders?

Wil ABN AMRO wel het beste voor haar aandeelhouders?
24 apr 2007 om 10:27

Met de geplande verkoop van La Salle aan de Bank of America tracht ABN AMRO ogenschijnlijk een overname door de drie banken RBS, Santander en Fortis te voorkomen. RBS, die zijn zinnen zou hebben gezet op de Amerikaanse activiteiten van ABN, zou door deze actie van ABN beduidend minder animo hebben een overnamebod te doen. De verkoop van La Salle zou circa 21 miljard USD moeten opbrengen (16,5 miljard euro).

The Childeren's Investment Fund (TCI), het Britse hedgefund dat bij de ABN aandrong op een opsplitsing van de bank om zo de aandeelhouderswaarde te vergroten, is niet blij met de actie van ABN. TCI is van mening dat het bod van Barcays niet noodzakelijkerwijs het beste is voor de aandeelhouders. De leiding van ABN echter, vindt dat een fusie met Barclays de voorkeur geniet boven een overnamde door het consortium. Zij is hier zo van overtuigd dat zij haar aandeelhouders niet de kans geeft hun mening uit te spreken over de verkoop van La Salle. Niet alleen TCI is hierover verbolgen, ook De Vries, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), vindt dit een onjuiste gang van zaken. De Vries is van mening dat een alternatief bod een redelijke kans verdient. De verkoop van La Salle zonder de mening van de aandeelhouders te horen, is in strijd met zijn mening. Maandagavond kondigde De Vries in het programma Pauw en Witteman aan te overwegen om de zaak aanhangig te maken bij de Ondernemingskamer.

Komende week zal blijken hoe de leiding van ABN AMRO reageert op de kritiek van TCI en de VEB en of zij een alternatief bod toch een redelijke kans gunt. Vooralsnog lijkt zij van mening dat de aandeelhouders het meest gebaat zijn bij een fusie met Barclays. Het intrekken van de geplande verkoop van La Salle zal dus alleen doorgang vinden als diverse partijen voldoende druk weten uit te oefenen. Deze moeten er alleen wel rekening mee houden dat ABN een boete van 200 miljoen USD (ruim 156 miljoen euro) moet betalen aan Bank of America als zij de verkoop beeindigd. Als het alternatieve bod aanzienlijk hoger is dan 66 miljard Euro die Barclays heeft geboden, zal dit echter geen bezwaar vormen voor de aandeelhouders.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.