Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

219 miljoen euro boete voor Heineken

219 miljoen euro boete voor Heineken
18 apr 2007 om 13:30

Na de aankondiging eerder deze week dat vier brouwerijen, Heineken, Grolsch, Bavaria en het Belgisch/Braziliaanse InBev, werden beschuldigd van kartelvorming, volgde vandaag de bekendmaking van de hoogte van de boete. Met name Heineken wordt zwaar gestraft met een boete van maar liefst 219 miljoen euro. Grolsch en Bavaria worden voor respectievelijk 32 en 23 miljoen euro beboet. Inbev krijgt de boete van 84 miljoen euro kwijtgescholden omdat het concern volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek door de EC. Hiermee komt het totaalbedrag van de boetes op 274 miljoen euro.

Volgens de Koninklijke Horeca Nederland kampen de Nederlandse brouwerijen in eigen land al jaren met een dalende bierconsumptie, ondanks allerlie innovaties die de afgelopen tijd zijn geintroduceerd. Vrijwel alle merken bieden een zogenoemde thuistap aan en recent lanceerde Grolsch een nieuwe fles. Hoewel de embalagekosten voor Grolsch hierdoor aanzienlijk worden verhoogd, denkt het concern deze kosten te kunnen terugverdienen door een hogere afzet als gevolg van het onderscheidende karakter dat het merk middels de nieuwe verpakking verwacht uit te stralen.

Redenen voor de dalende bierconsumptie zijn volgens Horeca Nederland enerzijds de verschuiving van de vraag naar andere alcoholische dranken als wijn en populaire mixdrankjes als de Breezer van Bacardi. Anderzijds zouden steeds meer Nederlanders uit geloofsovertuiging niet langer alcohol consumeren. In Nederland werd, volgens het CBS, in 2005 per hoofd van de bevolking 78 liter bier geconsumeerd. Dit is ruim 9 procent minder dan in 1995. Wijn daarentegen werd steeds populairder, zoals blijkt uit onderstaande figuur.

Het onderzoek naar de kartelvorming werd in 2005 gestart onder Eurocommissaris Neelie Kroes. Zij denkt dit jaar nog een aantal grote kartelzaken te kunnen aanpakken. Een van de sectoren waarop ze haar pijlen heeft gericht is de bancaire…lees hier meer.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.