Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Nederlandse bierbrouwers beboet door EC

Nederlandse bierbrouwers beboet door EC
17 apr 2007 om 11:14

Vanochtend berichtte de NOS dat het een vertrouwelijke notitie in handen had gekregen waarin staat dat vier brouwerijen, actief op de Nederlandse markt, een forse boete van de Europese Mededingingsautoriteit tegemoet kunnen zien. Het zou gaan om Heineken, Grolsch, Bavaria en het van origine Belgische InBev dat in Nederland ondermeer de merken Dommelsch en Hertog Jan aanbiedt.

De hoogte van de boetes is nog niet bekend, maar kan oplopen tot maar liefst 10% van de jaaromzet van de bedrijven. Woensdag wordt volgens de notitie bekend gemaakt hoe hoog de boetes precies zullen uitvallen. Al in 2000 deed de EC invallen bij de diverse Nederlandse brouwerijen op verdenking van prijsafspraken. Na zeven jaar van onderzoek concludeert de Commissie nu dus dat er bij vier ondernemingen daadwerkelijk sprake is geweest van prijsafspraken.

Al eerder werden bierkartels aangepakt in Belgie. Vier Belgische brouwers kregen in 2001 in totaal voor 91 miljoen euro aan sancties opgelegd. Een van de gestrafte brouwerijen was Interbrew dat inmiddels door een samengaan met een Braziliaanse branchegenoot de naam InBev heeft gekregen. 

Eerder dit jaar maakte Neelie Kroes, Euro-commissaris voor Concurrentie, bekend dat zij enkele grote kartels op het spoor was. Met het aanpakken van de brouwerijen lijkt zij een eerste stap te hebben gezet in het aanpakken van deze kartels.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.