Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wellicht megaclaim tegen Shell

Wellicht megaclaim tegen Shell
12 dec 2006 om 14:20

De Russische toezichthouder voor grondstoffenzaken eist mogelijk 30 miljard dollar schadevergoeding tegen Shell’s Sachalin II-project. Het Sachalin II-project is een door Shell geleid consortium. Shell heeft een belang van 55% in Sachalin II. De andere aandeelhouders zijn de Japanse bedrijven Mitsui (25 procent) en Mitsubishi (20 procent).


Mitsui, Mitsubishi en Shell zouden in het Sachalin II-project milieuregels hebben overtreden. Volgens persbureau Reuters zouden Westerse advocaten Rusland geadviseerd hebben om de aanvankelijke schadeclaim van 10 miljard dollar te verdrievoudigen. Shell gaat niet in op de claim. ‘We gaan doorgaans niet in op geruchten in de media. Bovendien is dit een zaak die het consortium aangaat en niet direct Shell’, aldus een woordvoerder van Shell.


Analist René Bastiaenen van Eureffect ziet in de megaclaim een patroon. ‘Het spel wordt al weken gespeeld. De Russische gasgigant Gazprom probeert met dit soort aanvallen op Shell een zo goedkoop mogelijk belang te krijgen in het Sachalin II-project. Shell heeft aangegeven dat het de verhalen ook kent. ‘Als dat de tactiek van Gazprom is, dan zij dat zo. Daar geven we verder geen commentaar op.’ Volgens ingewijden draagt Shell de controle van het Sachalin II project over aan Gazprom. Shell zou zijn belang in Sachalin II terugbrengen tot minimaal een kwart.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.