Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uprising!?

Uprising!?
5 apr 2006 om 10:32

Wanneer de economie wereldwijd aantrekt dan heeft dit directe gevolgen voor de vraag naar grondstoffen. Immers: het zijn grondstoffen die de fabrieken draaiende houden. Energie is hierbij van het grootste belang. De vraag naar energie zal de komende decennia dan ook verder stijgen.
     Analisten voorspellen dat het verbruik in Noord-Amerika en de Europese Unie de komende twintig jaar circa dertig procent toeneemt. In China zal de vraag zelfs verdubbelen. Wanneer energie onbeperkt voorradig was, dan zou deze toenemende vraag geen economische problemen opleveren. Echter, we staan aan de vooravond van een tekort.
     Fossiele grondstoffen zijn ontstaan als gevolg van een langdurig proces welke in geen geval het tempo van verbruik evenaart. Dit betekent dat er een moment aanbreekt waarop de voorraden op zullen zijn. Hoewel dit nog geruime tijd duurt, nadert het breekpunt snel. Zo wordt voorspelt dat de olieproductie in 2015 op haar top zal zijn. Een substituut is helaas nog niet voorradig. De initiatieven die momenteel worden ontplooid zijn hoopgevend, maar het zal nog geruime tijd duren voordat deze zijn doorontwikkeld tot een relevant niveau.
     De dreigende situatie van het opraken van de energiereserves dringt inmiddels overal door. Eerder dit jaar benadrukte president Bush, in zijn State of the Union , het probleem uitvoerig. Hij kwalificeerde zijn mede-Amerikanen als olieverslaafden, en drong aan op afkicken. Aangezien Bush niet bekend staat om zijn voorliefde voor een schoon milieu (Kyoto), zal de motivatie voor zijn waarschuwing ergens anders vandaan komen. De VS zijn de grootste verbruikers van energie in de wereld. Bezien vanuit de stijgende olieprijs (welke de leidraad vormt voor alle energieprijzen) voorziet Bush dat de kosten voor het draaiende houden van de Amerikaanse economie toenemen. Bovendien stijgen de afhankelijkheid van het Midden-Oosten en Rusland.


De komende jaren stijgen de energieprijzen verder door. Voor consumenten is dit nadelig. Echter, er zijn ook mogelijkheden om te profiteren van het tekort aan energie. Investeren in bepaalde commodities kan interessant zijn. Voor particulieren is het aan te raden om te beleggen via fondsen. Deze spreiden het vermogen over een groot aantal commodity beleggingen. Als de waardeontwikkeling van één van de grondstoffen om onvoorziene reden tegenvalt, dan kunnen de overigen grondstoffen het verlies dekken. Naast olie en gas zijn ondermeer goud, ijzer en nikkel interessante grondstoffen.
     Grondstofen komen toenemend uit emerging markets, zoals Brazilië, Rusland, India en China (ook wel de ‘BRIC’ genoemd). De beurs van Rusland is sinds medio 2005 met +120% gestegen en die van India met +60%. Dergelijke rendementen worden in ontwikkelde Westerse economieën bij lange na niet behaald. Rusland beschikt over circa een derde van de mondiale gasreserves en ongeveer 20% van de wereldoliereserves. Brazilië is de grootste producent van ijzererts. Maar ook landen als China en India bezitten aanzienlijke reserves gas, olie, steenkool en ijzererts. De snelst groeiende markten zijn diegene die beschikken over grondstofreserves.
     Betekent dit nu dat deze landen onbeperkt kunnen groeien? Nee. Geen enkele van de genoemde landen heeft voldoende reserves van alle grondstoffen en zal dus altijd de markt moeten betreden om bepaalde tekorten aan te vullen. Zo stroopt China de wereldmarkten af naar olie en concurreert hierbij met het Westen. Daarnaast vraagt de economische groei in de emerging markets niet alleen om grondstoffen, maar ook om kapitaal en kennis. Deze laatste twee zijn met name aanwezig in de Westerse wereld welke op zijn beurt weer grote behoefte heeft aan de eerder genoemde grondstoffen om de eigen economieën draaiende te kunnen houden.
     Het beleggen in commodities en in emerging markets biedt kansen. Sterker nog, de beleggingen kunnen elkaar versterken. Maar let wel: versterken kan zowel positief als negatief uitwerken. De toekomst zal uitwijzen welke richting de juiste is.


Merwin Bisseling
Medewerker Emissies.com
De informatie die in dit artikel wordt verstrekt, is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies. Uw opmerkingen zijn van harte welkom op [email protected]

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.