Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Inkoop van eigen aandelen laat beurs krimpen

Inkoop van eigen aandelen laat beurs krimpen
16 feb 2006 om 12:35

Momenteel hebben tien bedrijven van de AEX-fondsen een inkoopprogramma lopen. De inkoop van eigen aandelen is een steeds populairder middel om aandeelhouders te belonen. De meeste fiscale hindernissen zijn in 2001 door de regering weg genomen. Momenteel is Shell de grootste inkoper met euro 4,2 mrd per jaar. ABN AMRO, KPN en TNT hebben momenteel ook omvangrijke inkoop programma’s lopen. Als alle plannen dit jaar worden gerealiseerd komt het totaal bedrag van de inkoopprogramma’s dit jaar op euro 10,9 mrd uit. In 2005 werd er nog voor euro 7,7 mrd ingekocht. Alles bij elkaar betekent dit dat er in drie jaar voor euro 20,1 mrd van het beurskapitaal van de AEX-fondsen verdwijnt. Dit is een inkrimping van 4,3% van de AEX-fondsen. Bij de tien grootste emissies in 2004 en 2005 werd voor euro 18 mrd aan aandelen uitgegeven. De uitstroom lijkt in dit geval dan groter dan de instroom.


De druk van aandeelhouders en buitenaf is sterk toegenomen. KPN heeft bekend gemaakt dat het kiest voor een scherpere financiering. Door de inkoop van eigen aandelen wordt het goedkopere vreemde vermogen relatief groter. KPN tracht op deze manier de private equity-maatschappijen zich van het lijf te houden. VNU kreeg geen toestemming van de aandeelhouders om IMS Health over te nemen. De aandeelhouders gaven de voorkeur aan dat er aandelen ingekocht zouden worden. VNU overweegt momenteel om voor euro 1 mrd aan eigen aandelen in te kopen.


Via de uitkering in contanten door de inkoopprogramma’s krijgen beleggers de vrijheid om de gelden in andere bedrijven te investeren. Beleggers kunnen hierdoor opnieuw bepalen welke bedrijven en sectoren de beste vooruitzichten hebben. Bedrijven worden gedwongen tot financiële discipline door het uitkeren van overtollige middelen. De kapitaalmarkt is dan de plaats waar bedrijven zich naartoe moeten wenden voor nieuwe investeringen. De plannen worden daar afgewogen tegen de ideeën van andere bedrijven.

Bron:  Het Financieele Dagblad

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.