Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ahold

Ahold
28 nov 2005 om 17:07

Supermarktconcern Ahold heeft een schikking getroffen voor de rechtszaken die tegen het supermarktconcern waren aangespannen na het boekhoudschandaal in 2003. 24 februari 2003 schokt Ahold de financiële wereld. Door gerommel bij het Amerikaanse dochterbedrijf US Foodservice moet de winst worden herzien. Ook blijkt Ahold geheime afspraken te hebben over de zeggenschap van verschillende dochterbedrijven in het buitenland, waardoor de omzet jarenlang te hoog werd voorgesteld. Topman Cees van der Hoeven en bestuurder Michiel Meurs treden af. De beurskoers stort in met 63 procent.


Alle gedupeerde beleggers krijgen nu in totaal $ 1,1 mld (euro 945 miljoen) terug. Beleggers die tussen 1999 en 2003 aandelen Ahold kochten ontvangen begin 2007 een schadevergoeding van euro 0,90 tot euro 1,15
per aandeel. Zowel beleggers binnen als buiten de Verenigde Staten kunnen zich hiervoor aanmelden. Naar schatting komen 720 mln tot 800 mln van de 1,56 mld uitstaande aandelen Ahold in aanmerking voor de schadevergoeding.


Voor de schikking treft Ahold een voorziening van euro 896 mln. Dit wordt ten laste gelegd van de resultaten in het derde kwartaal. Na belastingen komt dit neer op euro 585 mln. Ahold rekent erop dat de verzekering euro 100 mln meebetaald aan de schikking. Volgens bestuurder Peter Wakke betekenen de schikkingen het einde van alle civiele rechtszaken die na de boekhoudfraude tegen Ahold waren aangespannen. Nu loopt alleen nog een strafrechtelijk onderzoek door het Amerikaanse ministerie van Justitie naar Ahold.


Ahold heeft ook met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een schikking getroffen. Dit betreft de onderzoeken naar de jaarrekeningen van 1998 tot en met 2002 die lopen bij de Ondernemingskamer. Ahold betaald euro 2,5 mln euro voor de kosten die de VEB heeft gemaakt. Daarnaast ontvangt de VEB in een speciaal fonds euro 8,82 mln om de uitkering van de schadevergoeding te verzorgen.


Tegen de oud-bestuurders Cees van der Hoeven en Michiel Meurs loopt nog een strafzaak in Nederland. De VEB laat de voorgenomen eis tot schadevergoeding aan het adres van oud-bestuurders en draagt deze over aan Ahold. Ahold moet elk jaar in het jaarverslag laten weten hoe het met deze arbitrageprocedures of rechtszaken staat. Ahold zal direct melding moeten maken als het een overeenkomst treft met de oud-bestuurders.


De lopende enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer die door de VEB is aangespannen wordt begin volgend jaar afgerond. Daarna zal de VEB geen vervolgstappen tegen Ahold meer zetten. De VEB houdt zich wel het recht voor Aholds accountant Deloitte te vervolgen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.