Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

TomTom

TomTom
23 mei 2005 om 16:50

Euronext Amsterdam krijgt met de komst van TomTom de grootste beursgang sinds World Online vijf jaar geleden. TomTom is voor Euronext Amsterdam de tiende beursgang. Goldman Sachs, een van twee lead managers bij de beursgang van World Online, is ook een van de twee emissieleiders bij TomTom. De beursgang van TomTom vindt plaats op vrijdag 27 mei 2005.


Volgens een rapport van F. Van Lanschot Bankiers kan TomTom op termijn last krijgen van heftige concurrentie binnen de markt voor portable navigatiesystemen. Het succes van TomTom zal nieuwe intreders aantrekken in de Portable Navigation Device (PND)-markt en dat is volgens de bank geen kwestie van jaren. De toetredingsbarriere in de markt is laag. De componenten routekaarten, navigatiesoftware en hardware zijn gemakkelijk te verwerven voor bedrijven die PND-leverancier willen worden. Dit alles zal het winstpotentieel van TomTom niet ten goede komen.


AME Research heeft ook al vraagtekens bij de beursgang van TomTom gezet. Financieel is er geen reden om naar de beurs te gaan en de winstgevendheid is ruimschoots toereikend om zonder extra vermogen alle in het prospectus beschreven doelen te realiseren. uit de analyse zouden er twee redenen zijn voor de beursgang: 1. naamsbekendheid 2. incasseren voor de huidige aandeelhouders. Daarbij is het succes van TomTom gebasseerd op 1 product en moeten alle andere producten hun waarde nog bewijzen. TomTom heeft daarnaast geen internationaal erkende patenten of copyrights.


Euronext Amsterdam heeft besloten de beleggers de mogelijkheid te geven om te profiteren van de beursintroductie door vanaf de eerste handelsdag opties aan te bieden. De opties hebben looptijden van 3 tot 9 maanden en lopen af op elke 3e vrijdag van de maand. Elk optiecontract heeft betrekking op 100 aandelen TomTom.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.