Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

WOL

WOL
6 okt 2003 om 19:36

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in de World Online-case wederom een zaak van ABN Amro gewonnen. Inzet was een boete die de toezichthouder in 2002 aan ABN Amro oplegde voor diens rol bij de beursgang van orld Online (WOL) in maart 2000. ABN Amro vocht dit besluit aan bij de bestuursrechter in Rotterdam. Deze rechter heeft de AFM nu op alle punten in het gelijk gesteld.

De rechtbank vindt met de AFM dat de bank
een misleidende voorstelling gaf door de handel te starten op een koers die op euro 50,20 ofwel +16,7% lag boven de uitgiftekoers van euro 43. Volgens de rechtbank is stabiliseren boven de emissiekoers op zich niet verboden. Maar niet snel aangenomen mag worden dat stabilisatie boven de emissiekoers geoorloofd is, indien sprake is van een veel groter aanbod van dan vraag naar aandelen, aldus de rechter.

Ook is de rechtbank met de AFM van oordeel dat ABN Amro in overtreding was omdat zij bij de start van de handel miljoenen aangeboden aandelen (bestensverkooporders) opkocht voor eigen rekening. De bank, die daarmee uiteindelijk zwaar verlies leed, had ze op rekening van het emissiesyndicaat moeten kopen. ABN Amro had hierover met Goldman Sachs geen afspraken gemaakt, aldus de rechter. Goldman stemde achteraf niet in met de ingreep van ABN Amro, maar ging later wel akkoord met een gedeeltelijke schikking.

De rechter vindt dat de bank de suggestie van een vraagoverschot heeft gewekt terwijl er een aanzienlijk aanbodoverschot was en nauwelijks of geen vraag van beleggers!
Volgens ABN Amro was de eerste koers wel correct. De bank stelt dat de evenwichtskoers zonder de bestensverkooporders lag op euro 50,20. Er werd bovendien rekening gehouden met extra vraag in de namarkt dat zou kunnen duiden op een positiever sentiment. Volgens het vonnis heeft de bank echter niet kunnen aantonen dat er meer vraag was.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.