Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Belgacom

Belgacom
11 sep 2003 om 19:14

De Belgische vice-premier Vande Lanotte, tevens minister van Begroting en Overheidsbedrijven, wil vasthouden aan het staatsbelang in Belgacom.
Daarmee lijken de privatiseringsplannen voor dit relatief succesvolle telecomconcern voorlopig van de baan, aldus de Belgische krant de Financieel-Economische Tijd op donderdag.

Het overheidsbelang bedraagt 50 procent plus één aandeel. Volgens de krant heeft Vande Lanotte in een besloten bijeenkomst gezegd meer heil te zien in de jaarlijkse inkomsten uit Belgacom dan in een eenmalige opbrengst via een beursgang. Zo betaalde de onderneming haar aandeelhouders vorig jaar een gewoon dividend van 280 miljoen euro en een preferent dividend van 570 miljoen euro. Als de staat zijn aandelen naar de beurs brengt, zou dat volgens ingewijden 10 miljard euro opleveren.

Het standpunt van de Belgische vice-premier staat haaks op de algemene verwachting over het beleid dat de in juli geïnstalleerde regering van liberalen en socialisten gaat voeren. Het paarse kabinet, Verhofstadt II, zou het privatiseringsbeleid van zijn voorganger, Verhofstadt I, voortzetten.
Vande Lanotte van de Vlaamse socialistische SP.A heeft de portefeuille overgenomen van de liberaal Daems. Daems pleitte eerder dit jaar openlijk voor een beursgang van Belgacom.

Mogelijk wil Vande Lanotte ook een goede relatie met de vakbeweging houden, aldus de krant. De bonden zijn fel gekant tegen verdere privatisering.

Belgacom is een relatief kleine speler op de telecommarkt, maar heeft een zeer gezonde balans, omdat het niet heeft meegedaan aan overnames en de veilingen van UMTS-frequenties die de branche eind jaren negentig miljarden euro hebben gekost.

Koers KPN:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.