Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ahold

Ahold
1 sep 2003 om 17:25

Ahold overweegt nieuwe aandelen uit te geven. Het door fraude geplaagde supermarktconcern heeft geld nodig om schulden af te lossen. Dat zou ook gefinancierd kunnen worden door de verkoop van bedrijfsonderdelen. De grootste bron van de fraude, US Foodservice, wil Ahold waarschijnlijk niet verkopen.

Dat meldt The Wall Street Journal maandag op basis van bronnen rond Ahold. Donderdag maakt de nieuwe topman A. Moberg op een extra aandeelhoudersvergadering zijn plannen voor de koers van Ahold bekend.

De claimemissie moet Ahold aan nieuw geld helpen. Het concern heeft een schuldenlast van ruim 12 miljard euro. Banken gaven eerder dit jaar onder strenge voorwaarden een krediet van 2,65 miljard euro. Ahold moet dan wel voor 30 september door de accountant goedgekeurde jaarcijfers over 2002 kunnen overleggen.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times hebben bankiers al gepolst of er interesse is voor nieuwe aandelen Ahold. Het zou gaan om een emissie van 2 miljard euro.

Of het supermarktconcern werkelijk tot een emissie zal overgaan, is een vraag die al langer boven de markt hangt. Feit is dat de komende 28 maanden euro 5 mrd aan schuld moet worden afgelost. Een emissie van aandelen is slechts een van de mogelijkheden. Een alternatief is het afsluiten van nieuwe langlopende leningen waarmee de oude worden afgelost. Ook kan het concern geld ophalen door onderdelen te verkopen.

Mening Kempen & Co
Zakenbank Kempen & Co acht de kans op een claimemissie van Ahold groter dan 50%, zo meldt De Telegraaf. De bank verwacht dat de nieuwe topman, Anders Moberg, slechts de hoofdlijnen van de strategie bekend zal maken.
Kempen verwacht meer details pas begin oktober, na het overleggen van de jaarrekening over 2002 aan de banken. In die gedetailleerde update mogen volgens Kempen een concreet schulddoel met een termijn en het onderscheid tussen kern- en niet-kernactiviteiten met groeidoelen voor de kernactiviteiten niet ontbreken.

Mening Fortis
Volgens Fortis zou Ahold bij een vermindering van de schuld tot 9 miljard euro weer wat bewegingsruimte hebben. De bank schat de schuld bij de huidige gang van zaken en inclusief uitoefening van putopties van de joint ventures ICA (Zweden) en CARHCO (Centraal-Amerika) eind 2005 op 11 miljard euro. Dat is binnen de huidige bankconvenanten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.