Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Triodos

Triodos
28 apr 2003 om 15:11

De alternatieve bank, die zich vooral richt op groene en duurzame beleggingen, denkt ondanks het huidige, slechte beursklimaat circa 17 miljoen euro op te halen. Het eigen vermogen groeit daardoor met een kwart, aldus Triodos afgelopen vrijdag.

De bank gaat het geld gebruiken om de nieuwe vestiging in Spanje te financieren. Bovendien wil ze de bestaande activiteiten sparen, fondsbeleggen en kredietverlening uitbreiden. Eind dit jaar wil Triodos internetsparen gaan aanbieden, daarna moet regulier betalingsverkeer worden toegevoegd.
Triodos-directeur P. Blom spreekt tegen dat het gezien de malaise op de beurs een slecht moment is om investeerders te zoeken. Het heeft zeker invloed, maar onze aandeelhouders reageren in doorsnee onafhankelijk van de beursontwikkeling, stelt hij. Volgens Blom gaat het de investeerders niet om rendement, maar om de ontwikkeling van duurzaam bankieren. Hij moet wel toegeven dat bij een beter klimaat de opbrengst boven de 20 miljoen euro had kunnen uitkomen.

De afgelopen vijf jaar bedroeg het gemiddelde jaarrendement op de Triodos-aandelen 3,9%, iets lager nog dan de gemiddelde rente op een spaarrekening. En hoewel de duurzame belegger uit idealisme zijn geld in Triodos steekt, wordt ook aan de keiharde financiële voorwaarden gewerkt. Blom: Het rendement moet de komende jaren zeker groeien, tot een% of zes.

Triodos heeft nu 7000 aandeelhouders. De banken SNS, Rabobank en Friesland Bank en bankverzekeraar Delta Lloyd zijn de vier grootste en hebben ieder een belang van iets meer dan 5%. Ze zijn nog niet gepolst voor de nieuwe emissie. Maar we zullen ze zeker benaderen, aldus Blom.
Het aandeel Triodos is niet genoteerd aan de effectenbeurs, maar is via de bank wel te verhandelen. Een aandeel in de emissie die afgelopen zaterdag van start ging, kost 65 euro.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.