Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rabo

Rabo
18 nov 2002 om 16:37

De uitgifte van nieuwe ledencertificaten van de Rabobank heeft 1,75 miljard euro opgeleverd.
Bij het begin van de emissie drie weken geleden dacht de bank tussen de 1 en 1,5 miljard euro op te halen. Rabobank sprak maandag dan ook van een zeer succesvolle actie.
De ledencertificaten zijn een soort aandelen van de niet-beursgenoteerde Rabobank. Het gaat om een langlopende lening waarbij de bank elk kwartaal de geldschieters een dividend betaald. De hoogte hangt af van de financiële prestaties van Rabobank. Maakt de bank verlies dan krijgen de leden niets.
Rabobank verwacht een rendement dat een procent boven de laatste tienjarige Nederlandse staatslening ligt. Voor het eerste kwartaal is het dividend vastgesteld op 5,8 procent.

Het opgehaalde geld dient ter versterking van het eigen vermogen. Een deel wil de bank aanwenden voor kleine overnames, zo maakte zij bij de aankondiging van de emissie al bekend. Nu de opbrengst boven verwachting is, betekent dat volgens Rabobank niet dat de bank op grotere prooien gaat jagen.
We zullen voor alle bedrijfsonderdelen gerichte acquisities doen, dat beleid gaan we nu niet wijzigen, aldus H. Dijkstra, bij Rabobank medeverantwoordelijk voor de ledencertificaten. Men heeft echter nog geen specifieke aankopen in gedachten.
De ledencertificaten trokken ook veel nieuwe klanten naar de bank. In totaal schreven 65.000 mensen en partijen in op de lening. Eenderde daarvan liep via nieuwe effectenrekeningen. We denken dat veel mensen die bij andere banken klant zijn ook bij ons hun geld willen beleggen, aldus Dijkstra.

Met de nieuwe emissie is tot op heden bijna 4,5 miljard euro opgehaald met het uitgeven van ledencertificaten. Het programma werd gestart in 2000. In totaal beleggen volgens Dijksma momenteel bijna 150.000 personen in de certificaten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.