Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Prospectus

Prospectus
5 nov 2002 om 19:07

Het uitgeven van effecten in alle EU-landen tegelijk is binnenkort een stuk eenvoudiger dankzij een akkoord dat de Europese ministers van Financiën dinsdag hebben bereikt. Volgens Europees commissaris Bolkestein van Interne markt wordt het voor bedrijven daardoor goedkoper om aan kapitaal te komen.
Nu al moeten bedrijven een prospectus opstellen, een boekje met financiële gegevens, voordat ze aandelen, obligaties en dergelijke mogen uitgeven. De Europese wet maakt de eisen die aan zon prospectus worden gesteld, overal gelijk. Daardoor is één prospectus voldoende voor uitgifte van effecten in alle EU-landen.

Lange tijd hebben de ministers gesteggeld over een deelonderwerp: het toezicht op de uitgifte van reuzenobligaties, bijvoorbeeld van banken en verzekeraars. Als bedrijven zelf mogen kiezen wie het toezicht uitvoert, het thuisland of het land van uitgifte, zal op den duur iedereen kiezen voor registratie in de financiële metropolen Londen en Frankfurt, zo luidt de angst van vooral de zuidelijke landen. Het compromis is nu dat alleen uitgevers van obligaties van meer dan 5.000 euro per stuk keuzevrijheid hebben.

In sommige landen besteden de autoriteiten een deel van het toezicht op de emissies uit aan private bedrijven. Vijf jaar na inwerkingtreding van de richtlijn is dat niet langer toegestaan.
De EU-brede eisen voor het prospectus zijn zwaar, maar kleine bedrijven hoeven die lasten niet per se te dragen. Emissies tot 2,5 miljoen euro mogen nationaal blijven.
Het Europees parlement moet zich ook nog uitspreken over de prospectusrichtlijn.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.