Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Schiphol

Schiphol
6 jul 2002 om 16:18

Hoewel in het nieuwe regeerakkoord is afgesproken dat Schiphol gedeeltelijk (max. 49% van de aandelen) geprivatiseerd mag worden lijkt dit een moeilijke zaak. Een linkse meerderheid PvdA, SP en Groenlink in de Amsterdamse raad is tegen de privatisering van Schiphol en kan daarmee de privatisering blokkeren, zo meldt het Parool.

In de statuten van Schiphol staat namelijk dat een meerderheid van 80% van de aandelen voor moet stemmen als er sprake is van verkoop van de aandelen. De gemeente Amsterdam is eigenaar van 21,8% van de aandelen en kan dus zo de privatisering blokkeren.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer waarschuwt Amsterdam voor repercussies als de gemeenteraad de gedeeltelijke privatisering van Schiphol blokkeert. Als je uit recalcitrantie een grote meerderheid in de Tweede Kamer wilt dwarsbomen, zal dat in Den Haag niet worden gewaardeerd, zegt VVD-Kamerlid Jan te Veldhuis.

Ik zou de linkse partijen in de raad niet adviseren de privatisering tegen te houden. Dat kan allerlei gevolgen hebben. Als je later nog eens langs komt in Den Haag, zal blijken dat het daar niet gewaardeerd wordt. Je moet kunnen geven en nemen, aldus de VVD-er.

Of dat betekent dat Amsterdam bijvoorbeeld niet meer hoeft aan te kloppen voor de financiering van infrastructurele projecten, laat Te Veldhuis in het midden. Er kan van alles gebeuren als je je politieke stokpaardjes wilt berijden.

In de formatie hebben CDA, VVD en LPF afgesproken dat 49 procent van de aandelen in Schiphol op de markt zal worden gebracht.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.