Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Emissiejaar 2001

Emissiejaar 2001
22 mei 2002 om 18:55

Het totale bedrag aan aandelenemissies door niet-financiele vennootschappen lag in 2001 ruim 25% lager dan in het voorafgaande jaar. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in het jaarverslag over 2001.
De afname weerspiegelt volgens de centrale bank niet alleen de verminderde financieringsbehoefte van bedrijven, maar ook werd het door het verslechterde beursklimaat minder aantrekkelijk om middelen via de aandelenbeurzen aan te trekken.

De AEX verloor in 2001 meer dan 20% van zijn waarde, waarmee deze volgens De Nederlandsche Bank overigens een vergelijkbaar slecht jaar doormaakte als de andere Europese beurzen.

Ook het totale geemitteerde bedrag aan bedrijfsobligaties door niet-financiele vennootschappen nam af. In 2001 werd in totaal voor EUR 18 miljard aan nieuwe bedrijfsobligaties uitgegeven, tegen EUR 27 miljard in 2000.

Hierbij dient evenwel bedacht te worden dat in 2000 een aantal grote emissies plaatsvond, waarvan de opbrengsten waarschijnlijk mede werden gebruikt om (buitenlandse) overnames of UMTS-licenties mee te financieren, aldus de bank in het jaarverslag.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.