Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Elex

Elex
2 mei 2002 om 14:23

Elex, de moedermaatschappij van de Belgische halfgeleiderproducent Melexis, brengt 8,65 miljoen Melexis-aandelen naar de beurs. Met de opbrengst zal Elex de lening van Melexis terugbetalen, zo meldt de Belgische Tijd. Het op Nasdaq Europe genoteerde Melexis maakte ook bekend dat het een tweede notering op Euronext Brussel aanvraagt. Ondertussen is de beursgang van Elex-dochter Xfab voor maart 2003 gepland.
Elex is in handen van ondernemer/politicus Roland Duchatelet en Rudi Dewinter, de gedelegeerd bestuurder van Melexis. Deze leende geld uit aan Elex die op zijn beurt het geld uitleende aan Xfab, een ander bedrijf uit het Duchatelet-imperium en een leverancier van Melexis. Donderdagochtend schreef de Britse zakenkrant Financial Times dat de Amerikaanse fondsbeheerder Fidelity, samen met enkele andere institutionele aandeelhouders, eiste dat Melexis het geld terugkrijgt dat het heeft geleend aan Elex.

Sommige analisten hadden eerder al hun bezwaren geuit over de lening. Met de operatie willen we tegemoet komen aan de wensen van onze investeerders, zei Duchatelet tegen persinstantie Tijd. De lening van Melexis aan Elex bedraagt EUR 28,9 miljoen. Daarnaast heeft Xfab nog een rechtstreekse lening van Melexis voor EUR 10 miljoen. Op zich is daar niets verkeerd mee, maar ook deze lening zullen we regulariseren, legde de topman uit.

Om de terugbetaling te financieren brengt Elex 8,65 miljoen aandelen Melexis naar de beurs, inclusief een greenshoe-optie van 1,15 miljoen aandelen. Als deze optie wordt genomen, ziet Elex zijn belang in Melexis dalen van 70% tot minder dan 50%. ING Barings zal de transactie in goede banen leiden. Welk bedrag Elex door de verkoop zal binnenhalen, zal afhangen van de interesse van de beleggers. Aan de huidige koers van een slordige EUR 7,5 per aandeel, zou de transactie EUR 64,9 miljoen opbrengen.

Het effect van een hoger aanbod van aandelen ten opzichte van de vraag zal volgens mij niet opwegen tegenover de voordelen van een hogere free float aldus Duchatelet. Door het aantal vrij verhandelbare aandelen op te trekken, verhoogt Melexis zijn liquiditeit. Deze lage liquiditeit was het grootste probleem van het aandeel. Na de operatie zullen grote beleggers gemakkelijker kunnen in- en uitstappen, wat Melexis aantrekkelijker zal maken voor institutionelen, merkte Duchatelet op. Melexis wil terzelfdertijd zijn visibiliteit verhogen en plant daarvoor een tweede notering op Euronext Brussel. Dat zal in de tweede helft van mei gebeuren, zei Duchatelet.

Melexis heeft met een positieve bedrijfskasstroom van EUR 29 miljoen naar eigen zeggen voldoende geld in kas en zal het geld van de terugbetaalde lening gebruiken om een tussentijds dividend van EUR 0,50 per aandelen uit te keren. De uitbetaling is voor de tweede helft van dit jaar voorzien. Het geld van de lening sparen voor eventuele overnames is niet nodig. We zoeken wel naar overnamemogelijkheden, maar hebben geen concrete doelen voor ogen. Melexis beschikt in zijn sector over spitstechnologie en attractieve producten. Een overname van een groep met minder geavanceerde technologie is niet interessant, verklaarde de topman.

Ondertussen staat een beursgang van de Duitse waferproducent en Elex-dochter Xfab nog steeds op de agenda. De beursgang is gepland voor maart 2003. Op welke beurs het aandeel zal noteren, werd nog niet beslist, zei Duchatelet. Door het slechte beursklimaat werd een beursgang al meermaals uitgesteld. Xfab heeft evenwel kapitaal nodig, vandaar de leningen van Elex en Melexis aan Xfab. Door de nu aangekondigde operatie heeft Melexis het uitgeleende geld terug en kan Xfab toch nog het geld gebruiken tot de beursintroductie volgend jaar.

Bron: Tijdnet

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.