Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Via Claim

Via Claim
17 feb 2002 om 21:08

Fortis Bank is het oneens met de boete die de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft opgelegd voor onregelmatigheden bij de beursgang van het Amerikaanse internetbedrijf Via.Networks.
De begeleidende bank Mees Pierson, onderhand omgedoopt tot Fortis Bank Nederland, zou te veel in zijn eigen belang hebben gehandeld. De STE maakte de sanctie vrijdag in een krantenadvertentie bekend. De boete is vorig jaar september al opgelegd, maar de STE bracht dat pas vrijdag naar buiten.

Over de hoogte van de boete werd in de advertentie niets vermeld. Maar Fortis maakte in een reactie bekend dat het om 20.000 gulden, ofwel 9.075 euro, gaat.
De toezichthouder stelt dat Fortis te weinig aandelen aan zijn klanten heeft toegewezen en zelf met de overgebleven stukken op ongeoorloofde wijze geïntervenieerd heeft in de koersvorming van de aandelen.

Via.Networks ging in februari 2000 onder begeleiding van Mees Pierson naar de beurs. Na de introductie van het aandeel op 21 euro explodeerde de koers in Amsterdam naar een hoogtepunt van 89 euro.
Op de effectenbeurs in de Verenigde Staten, waar het bedrijf eveneens een notering kreeg, begon de handel later. Daar kwam de koers echter maar tot 44 euro.

MeesPierson had voor zichzelf 67.450 stukken afgezonderd, naar eigen zeggen slechts een zeer beperkt deel van de emissie. Hiervan werden 47.450 stukken in Amsterdam verkocht op de topkoers 89 euro. Beleggers die aanvankelijk geen stukken toegewezen kregen en zo graag stukken wilden dat ze bestens-orders plaatsten (geen limiet), werden door de bank afgerekend tegen de koers die vier maal hoger was dan de hoger was dan de emissieprijs.

Dhr Schonewille (de advocaat van een groep gedupeerde beleggers, die zich via deze site inschreven voor een gezamenlijke claim) stelde kort na introductie van Via Networks dat het kleine aanbod van stukken in Nederland de koersexplosie veroorzaakte. De STE besloot vooral tot opleggen van de boete omdat het eigenbelang bij de bank voorop stond. Fortis beraadt zich nu over instellen van beroep.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.